miercuri, 17 august 2011

"Maică Ţară"..

Avem o ţară frumoasă.E o afirmatie banală pentru noi, românii.Stim "din mosi stramosi" ca avem o ţară frumoasă si bogată."Unde sapă sapa locul, sare din pamânt norocul"..
Dar sapa sapă destul de puţine locuri.Românii preferă să sape in alte locuri, cât or mai putea să sape pe acolo, pentru ca, precum se vede, criza afecteaza europenismul si in curand,capşunarii si ingrijitorii români vor trebui sa se intoarca."Fetele " vor mai avea căutare,desigur..

Dar să revin la subiect, adica la locurile unde sapă sapa: unul dintre acestea este mânăstirea Rimeţ.Despre prezentul acesteia:o gospodarire impecabilă,spaţii de cazare si utilităţi,muzeu si magazine bisericesti, flori,sfinţenie, si peste toate, munţii ocrotitori si o slujbă cum rar am auzit de Adormirea Maicii Domnului..

Sau mânăstirea Prislop in spatiul căreia e ingropat Arsenie Boca, si unde spiritul acestui om sfânt este sprijinit de grija celor care ingrijesc mânăstirea, creând un loc in care sapa sapă..

Sau impresionantul loc numit Horezu cu mânăstirea iubită de Brâncoveanu, marele ctitor al spiritualitatii românesti, cel care a dorit sa fie ingropat acolo si nu este..Si ma intreb de ce o fi asa de greu sa fie implinita vointa acestui mare creştin român si de ce acesta zace intr-o cvasiuitare in Bucuresti, la Sf Gheorghe Nou in loc sa fie la Hurezi, care ar putea deveni, prin prezenta moaştelor martirului Brâncoveanu un loc de pelerinaj pentru cei care simt româneşte..

Si, in fine, un alt loc minunat:cetatea Alba Iuliei,incă in curs de amenajare dar deschisă publicului, curată, impresionantă, cu mici localuri, cu bere la halbe din lut(super bună!), ponei, cai de rasă,strajeri imbracati in veşminte de epocă,cavalcade si salve de tun..

Si constat că nu există ţară mai frumoasă ca a noastră, dar sa ajungi la frumusetile individuale dintre care am descris unele, e nevoie de drumuri,in primul rand.Un drum decent a facut să creasca turismul la Rimetea, un alt loc minunat,un drum care strabate muntii Parâng deschide lumea de basm a zonelor cu ghetari putin cunoscute altfel..

Drumurile pe care altii le-au avut in timp record, sunt, ar trebui sa fie, strategie natională.Altfel, degeaba eşti Maică Ţară "neam blagoslovit"..Si esti, cu adevărat.

2 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Aş putea face şi combinaţii...

La Sâmbăta de Sus, foarte aproape de Mănăstirea Brâncoveanu, este izvorul părintelui Arsenie Boca, considerat cel mai bun izvor din ţară.

Unknown spunea...

Arsenie Boca..m-am inchinat la mormantul lui la Prislop..E un loc magic acela,iar parintele Boca a fost un spirit superior care e inca prezent acolo..