vineri, 29 aprilie 2011

"Poşetele care ne conduc"

Nu am nici un fel de simpatie pentru cei care ne conduc in prezent, dimpotriva, am conceptii si sperante politice total diferite de ale acestora.Dar nu suport abordarea discriminatorie, sexista, fata de femeile aflate in functii de conducere, oricine ar fi acestea.

De aceea nu mi-a placut de loc titlul afisat ieri pe "burtiera" unei emisiuni tv:"Posetele care ne conduc", cu referire la trei cunoscute figuri politice feminine din partidul aflat la guvernare.

Sunt de acord cu criticile formulate, cu ceea ce s-a spus despre ceea ce fac sau nu fac cele trei femei,dar trimiterea sexista la "posete" ma deranjeaza si ma face sa imi pun o prima intrebare:oare care ar fi simbolul pentru un individ de sex masculin care are o functie politica? Mustata? Papionul?Pantalonul?Chelia?

Aceste femei trebuie criticate sau apreciate pentru ceea ce fac in calitatea lor de persoane publice,de autoritate publica, de ministri, de presedinti de camera parlamentara, nu de "femei cu posete".Sunt convinsa ca daca PDL ar fi numit un barbat la conducerea Camerei Deputatilor, acesta ar fi numarat la fel ca Roberta Anastase.Nu faptul ca ea poarta poseta a facut-o sa comita ceea ce a comis, ci apartenenta la un partid aflat la guvernare , care uzeaza de mijloace ilicite pentru a-si atinge scopul.Dupa cum Elena Udrea nu imparte partinitor banii de care dispune pentru ca e femeie si poarta "Vuitton-oane", ci pentru ca face politica aceluiasi partid.

Asa incat consider ca asemenea titluri nu fac rau celor vizate, care nu se vor simti de loc lezate si nu se vor schimba. In schimb, contribuie la mentinerea acestor stereotipuri sexiste in societatea romaneasca si la reducerea sanselor altor femei de a se implica in politica si de a ajunge in functii de decizie.

6 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

Si eu am constatat ca, din pacate, declaratiile, remarcele sexiste, discriminatorii sunt din ce in ce mai frecvente si cu atat mai vizibile si daunatoare cu cat ele apartin unor decidenti, unor formatori de opinie, fiind distribuite pe canale media de mare audienta. Ma intreb daca frecventa acestora, lipsa de reactie a societatii civile, precum si nesanctionarea acestor manifestari de discriminare nu urmaresc sa intareasca ideea ca discriminarea de gen este ceva normal in societatea noastra, si, deci, fiind ceva absolut normal, de ce avem a ne plange? Si de ar trebui sa mai reactionam? Prin urmare, femeia este considerata fiinta inferioara si asa trebuie sa ramana - acesta este mesajul pe care aproape zilnic il auzim. Din acest punct de vedere este mai mult decat evident ca ne-am intors in timp, spre inceputul secolului. ANES a fost desfiintata (oare de ce? care este motivul real?) iar sanctionarea faptelor si manifestarilor discriminatorii se face doar pe baza sesizarii,nu si din oficiu.
Si atunci, ma intreb unde vom ajunge?

Bibliotecaru spunea...

În limba franceză există şi un verb tranzitiv "pocheter" care însă poate înseamnă şi portofel... Acesta este înrudit cu "pochette" din care a ajuns la noi poşetă.

Ar putea fi un joc de cuvinte între poşetele care conduc şi mercantilismul politic care conduce societatea în profitul personal.

Unknown spunea...

Macar daca , prin criticarea femeilor de la putere, s-ar rezolva situatia catastrofala in care aceasta guvenare a adus tara..

Unknown spunea...

Da, e interesanta interpretarea ta..Ma tem ca e, insa, prea subtila..

Lucia Lepadatu spunea...

Constat ca Bibliotecaru incearca sa gaseasca o eschiva de la o discriminare evidenta desi e cam fortata. Asta imi aminteste de un editorialist de la un ziar local, care, invariabil, isi incepea "lucrarea" cu o critica severa asupra guvernarii, indiferent care era aceea, apoi spre mijlocul ei isi indulcea glasul, pentru ca spre sfarsit sa schimbe tonul si sa incheie aproape apoteotic cu elogii. (Nota. Conduce si azi acel ziar si nu ii merge deloc rau.)

Solovastru spunea...

@Sunt convinsa ca daca PDL ar fi numit un barbat la conducerea Camerei Deputatilor, acesta ar fi numarat la fel ca Roberta Anastase


De nde atita convingere ? Care e logica acestei propozitii aiuritoare? Orice barbat trebuie sa fie la fel de idiot ca Roberta anastase ca sa demonstram ca barbatii si femeile au capacitati egale ?