joi, 28 aprilie 2011

Dreptul la decizie in UE

Olanda isi propune restrictionarea accesului romanilor si bulgarilor pe piata sa de munca.Un comunicat dat de curand arata ca Parlamentul olandez este sesizat cu o asemenea propunere care, daca va fi aprobata, va duce la bararea accesului catetenilor europeni din Romania si Bulgaria pentru cativa ani buni.

Nu e o veste buna, fireste. Nu am auzit vreo reactie din partea executivului romanesc si ma mir, de vreme ce insusi presedintele Basescu incurajeaza pe romani sa plece din tara pentru a munci in tari care au nevoie de ei si ii pot plati, ceea ce nu e cazul tarii pe care acest domn o conduce.

Motivul pentru care aduc aceasta stire in atentie este unul care tine de o problema extrem de serioasa a Romaniei, care ar trebui sa devina o problema europeana, si anume,calitatea actului medical in Romania.Ingrijirea sanatatii in Romania, cea care are populatia cea mai bolnava din UE, devine pe zi ce trece, o problema fara rezolvare:nu avem medici, nu avem cadre medicale, nu avem spitale.

Sanatatea a devenit un fapt care se pune intr-o ecuatie cu termeni aleatorii:cate boli,cati bolnavi, cate paturi, cate medicamente, cati medici, cate ambulante, toate luate din statisticile guvernului, care guvern decide "in orb", fara sa tina seama de realitati,cum trebuie ingrijiti romanii.E destul, insa, sa intri intr-un spital (din cele care supravietuiesc reformei lui Cseke) si sa constati ca medicii sunt putini,haituiti,supraaglomerati de pacientii tracasati,chinuiti de asteptare, ca lipsesc cele esentiale(o toaleta langa salonul unde se fac clisme,de pilda), ca nimic nu functioneaza.

Si atunci, revenind la Olanda, ma intreb: de ce nu gaseste si Romania o solutie pe care sa o opuna UE, solutie care ar trebui gandita in asa fel incat romanii sa aiba acces la sanatate in mod decent?De ce nu se aduna in jurul unie mese, la cererea guvernului,reprezentantii corpului medical si ai pacientilor romani, cu responsabilii in domeniu din tarile europene care ne atrag medicii si cu liderii europeni, pentru a se decide ce este de facut cu sanatatea romanilor?

Dupa cum se vede, UE este formata din state egale, partenere, si nu din decidenti supranationali si supusi nationali.Singura problema cu noi este ca nu suntem olandezi si nu stim sa ne batem pentru drepturile noastre.

De fapt, guvernul trebuie sa faca asta. Si nu face nimic.Priveste doar cum tara se goleste de medici si transforma spitalele in azile de batrani.In curand, nici batrani nu vom mai avea.

2 comentarii:

Lucia Lepadatu spunea...

Citeam deunazi ca exista state europene care, aplicand interdictii temporare privind circulatia fortei de munca, au ajuns acum sa recunoasca faptul ca au probleme majore privind asigurarea fortei de munca, in conditiile in care sporul natural al populatiei este redus. Solutia? Renuntarea la aceste interdictii, acceptarea migratiei fortei de munca ca sursa pentru dezvoltarea economiei. Este lesne de inteles astfel ce se va intampla la noi, in continuare, migratia din motive economice se va intensifica,in conditiile in care a trai la limita decentei ramane inca un deziderat pentru majoritatea romanilor, dar aceasta va avea consecinte grave pentru Romania, pe termen mediu si lung.
Qui prodest ?

Unknown spunea...

Drept sa-ti spun, mi-as dori ca romanii sa inunde domeniile de activitate esentiale ale Europei..Din pacate, prea putini muncesc in ceea ce sunt calificati..