A intrat in vigoare reglementarea privind certificarea energetica a cladirilor, care este transpunerea in legislatia romanesca a unei directive a Parlamentului si a Consiliului European din 2002, directiva onorabila, bine intentionata, menita a impune statelor luarea de masuri in vederea asigurarii unei situatii energetice optime.Optime pentru oameni, desigur, pentru ca acestia sa fie informati, consiliati, ajutati sa traiasca bine in casele lor si sa respecte si mediul inconjurator.
Directiva a devenit, prin grija guvernantilor romani, o modalitate de introducere a unei nou taxe:taxa de audit energetic, si de stirbire, daca nu de violare grosolana a dreptului de proprietate. Pentru ca proprietarii care vor dori sa vanda sau sa inchirieze o cladire, sunt obligati de legea romana sa obtina de la un auditor privat autorizat de guvern, un certificat contra cost. Un cost estimat la circa 300 euro.
Daca ne gandim ca in Romania singura avere a celor mai multi este un apartament si ca acum, in criza, tot mai multi romani sarmani se vor gandi sa vanda sau sa inchirieze casa pentru a-si putea plati facturile si medicamentele,nu putem sa vedem in aceasta noua aplicare romanesca a unei directive europene decat o noua forma de asuprire.Si de atingere adusa dreptului de a dispune de bunul sau al unui proprietar, care va fi silit sa faca rost de acest certificat, daca va dori sa isi exercite dreptul de proprietate.
Auditul energetic ar trebui facut de institutiile statului in mod gratuit, pentru ca statul incaseaza oricum, impozite de pe aceste cladiri si neglijeaza in mod criminal sa cheltuiasca banii europeni pentru a face mai calde casele romanilor. In loc de asta, guvernul construieste o noua profesie-cea de auditor energetic-care va scoate din buzunarele goale ale romanilor obligati de viata sa isi vanda casele, alte sume de bani.
E bine. Se creaza locuri de munca. Se respecta legislatia europeana.Cat despre pensionarul care mai spera sa ia un ban din inchirierea micului sau apartament, acesta ar face mai bine sa isi faca de doua ori socotelile, pentru ca dupa plata certificatului de audit energetic si impozitarea chiriei, nu-i va mai ramane aproape nimic.Pentru ca el inchiriaza tot unui roman.
Un comentariu:
Dacă iei în calcul toate taxele şi formalităţile, începând cu cadastrul şi intabularea, vânzarea unei locuinţe ajunge ceva de nedescris...
Trimiteți un comentariu