sâmbătă, 15 ianuarie 2011

15 ianuarie , ziua Eminescului..

Il uitam pe Eminescu, pe an ce trece..Astazi, in parc, la statuia lui, nu era nimeni,decat cateva lumanari..Nici o floare..In loc sa instituim "Ziua nationala Eminescu", noi il uitam..Nu sunt filme despre el, desi chipul lui a aparut, in trecere, intr-un film despre Creanga, desi Adrian Pintea era facut sa fie Eminescu, prin asemanarea fizica, prin profunzimea gandurilor,prin sentimente..Il uitam pe Eminescu, desi el e insusi Romania..Moldovenii au un cantec despre el compus de Ion Aldea Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru, au un film facut de Loteanu.. Noi il uitam..
"Eminescu n-a existat", spunea Sorescu,identificandu-l cu tara, care exista inca...Dar tara insasi l-a uitat..
Daca am sau nu dreptate, Eminescu sa ma judece..

4 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Eu nu cred că Eminescu ar fi fost uitat, eu cred că, în general, cultura românească nu mai este sub auspiciile unui "consum" de masă. Nimeni nu mai citeşte o poezie, nimeni nu mai citeşte un roman, nimeni nu mai ascultă o simfonie... Cultura a ajuns o "afacere" cu cerc restrâns, rezervată "cunoscătorilor".

Suntem poate ţara cu cei mai mulţi poeţi pe cap de locuitor, din păcate aceşti poeţi sunt regăsiţi în zone restrânse de comunicare, care într-o revistă, care într-un volum, care pe un site... şi "tirajul" este mult sub 1000 de cititori. Poeţii României de astăzi, cei cât de cât consacraţi, se exprimă politic, la televiziune. Mircea Dinescu, Florin Iaru... cine le cunoaşte opera poetică?, aproape toată lumea le cunoaşte însă prezenţa la TV... Ei, menestrelii moderatori, sunt ultimii "poeţi dinozauri", restul s-au stins biologic şi mnemonic.

Este întâmplător? Desigur că nu. Eminescu este astăzi accentul unor scrieri politice şi ziaristice şi mai puţin al poeziei de dragoste. Este noua modă, este noul curent...

Vă înşelaţi. La mormântul lui Eminescu au fost oameni, s-au recitat poezii, a fost un show adevărat, filmat televizionistic... Au fost şi doi politicieni de la partidul Conservator, filiala sectorului... şi l-au clamat pe Eminescu drept precursor al politicii de astăzi.

vernevinci spunea...

În goana după audienţe , media românească nu mai are timp de Eminescu . Asta spune multe şi despre noi românii , cei care " consumăm " numai ştirile de la ora 5 .

Minodora Cliveti spunea...

Nu ma indoiesc ca au fost, pe ici, pe colo, manifestari.Dar tara ar trebui sa simta ca 15 ianuarie e o zi importanta, la 15 ianuarie ar trebui sa miroasa a Eminescu in Romania..Eminescu nu e doar poetul national, e insasi Romania, cum minunat spune Sorescu, si eu asta deplang,lipsa de reactie a Romaniei la ea insasi, in general, si la 15 ianuarie, in special..Si daca lasam sa treaca fara reactii ale fiintei nationale, adica ale fiecarui roman,intr-o masura mai mica sau mai mare,asemenea zile,e clar ca suntem pe cale de a ne autoanihila spiritual..Asta e durerea mea..

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!