joi, 2 decembrie 2010

Modificarea regimului concediului pentru ingrijirea copilului

Punctul meu de vedere in legatura cu concediul pentru cresterea copilului este determinat de cunoasterea situatiei din tarile Europei, nu numai cele din UE.
Romania a facut un pas urias inainte in momentul in care a fost in masura sa sustina un concediu pentru cresterea copilului de doi ani, platit functie de veniturile anterioare ale parintelui, cu un minim decent, suficient pentru nevoile acestuia pe perioada respectiva. In analizele facute de Consiliul Europei eram laudati, invidiati, pentru acest regim care era extrem de stimulativ pentru cresterea natalitatii.Existau si contrargumente:perioada e prea lunga, de natura a deprofesionaliza femeia mama,a o pune in inferioritate fata de colegii care nu erau parinti de copii mici, a o lipsi de atuuri serioase in momentul cand ar fi cerut o promovare etc.
Toate acestea, argumente reale, dupa parerea mea.

Concediul de doi ani pentru cresterea copilului era, in acelasi timp, o forma de compensare a unor realitati romanesti: lipsa de crese ieftine,lipsa de bone pe piata muncii,lipsa altor forme de stimulare a natalitatii, o natalitate scazuta fata de media europeana si o mortalitate infantila crescuta.Deci, una peste alta, pentru coltul nostru de univers, concediul de doi ani pentru cresterea copilului, platit asa cum am explicat, era un fapt pozitiv.

In prezent, asistam la o reprezentatie interesanta: guvernul Boc ne tot testeaza reactiile in legatura cu reducerea fie a perioadei, fie a cuantumului indemnizatiei, in timp ce femeile membre PDL se fac ca protesteaza.
Este evident ca masura a fost decisa in PDL, deci indignarea Sulfinei Barbu ma lasa rece.Parca o vad neagra de suparare, protestand in numele "mamicilor"( concediul poate fi luat de oricare dintre parinti, dar ce bine suna"mamicile"..), reduse la cel mai mic numitor comun-suma fixa de cateva sute de lei pentru o indemnizatie platibila pe o perioada de un an.Sa dea Domnul sa nu am dreptate.

Modificarea regimului acestui concediu si a cuantumului indemnizatiei este un atac direct la nou-nascutii Romaniei. Ei sunt victime in aceasta ecuatie, nu altcineva.

Consider si acest gest, alaturi de aiuritoarea lege privind divortul la notar, drept atacuri concertate la adresa familiei romanesti, dispretuita,nesustinuta si incurajata sa se destrame inca din fasa:ca si nou nascutii.

Un comentariu:

Tudorina spunea...

Bine dar cum ramane cu deprofesionalizarea femeilor? Ne facem ca nu vedem?