vineri, 22 octombrie 2010

Initiativa Sulfinei Barbu

Sulfina Barbu a depus o initiativa care, in opinia sa, ar putea duce la marirea numarului de femei in Parlament.Spun din start ca salut initiativa, care are meritul ca da un mesaj mediului politic masculin, dar, pe baza experientei mele in materie de politici de gen in "decision making", ma indoiesc de reusita acestui demers.

Sistemul de vot romanesc pentru parlamentare, asa zisul "uninominal" nu poate sa asigure cresterea numarului de femei alese prin metoda "discriminarii pozitive". N-o spun eu, o spune Comisia de la Venetia, care, fiind solicitata de Comisia pentru egalitate de sanse a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei cu ocazia efectuarii unui raport despre sistemele electorale si efectul acestora asupra participarii femeilor in luarea deciziilor, a precizat fara echivoc:sistemul candidaturilor individuale pe colegii nu este de natura a favoriza acest scop.

Initiativa nu vine cu nici o noutate in materie, ci incearca sa combine o metoda de discriminare pozitiva -cota, cu o sanctiune care nu sperie pe nimeni-privarea partidului neascultator de subventia de la stat,si sa le aplice la un sistem care nu se potriveste cu aceste metode.

Astfel, as vrea sa stiu cine va stabili care dintre colegii sunt eligibile, pe ce se va baza o eventuala "lista de colegii grase", si , mai ales, ce impact va avea sanctiunea pecuniara asupra partidelor, de vreme ce, si la case mai mari si mai democratice, in Franta, de pilda, s-a incercat asta si partidele au renuntat bine merci la finantarea statului pentru a pune tot barbati sa candideze.

Franta insa, a gasit o cale extraordinar de eficienta pentru a avea mai multe femei in functii alese, in plan local, deocamdata: din 2000 este in vigoare legea care impune alcatuirea listelor pentru locale cu alternanta candidaturilor femeilor si barbatilor, asa numita metoda "zipper". Datorita acesteia, in prezent frantuzoaicele formeaza 35-40% dintre consilierii locali si regionali.Asa se explica prezenta importanta a femeilor in politica franceza, pentru ca de 10 ani li s-au creat"sanse egale" de a arata ca sunt la fel competente ca si barbatii, si astfel, s-au putut afirma politic si la scara nationala.

Asadar, solutia propusa de Sulfina Barbu nu e o solutie realista, dar o salut pentru ca mi se pare de bun simt ca femeile aflate in functii de decizie deja sa se preocupe de mai binele semenelor lor in acest domeniu.

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

Minodora,
Am aflat şi eu din presă de iniţiativa doamnei deputat Sulfina Barbu cu privire la introducerea cotei obligatorii de reprezentare politică a femeilor în Parlamentul României.
Am o experienţă profesională, politică şi „o experienţă de viaţă” care îmi permit să consider iniţiativa doamnei Sulfina Barbu ca fiind, pe fond, salutară. Aceasta cu atât mai mult cu cât reprezentarea feminină în politică şi în funcţii de decizie înregistrează în ultimii ani o scădere în România, deşi, deseori, marii bărbaţi politici nu scapă prilejul de a-şi declara sprijinul şi a recunoaşte locul şi rolul femeii în societate şi ... cam atât.
Ca cetăţean român, fost consilier judeţean şi fost deputat, o felicit pe doamna Sulfina Barbu pentru acestă iniţiativă.
SULFINA BARBU A ARUNCAT MĂNUŞA!
SĂ VEDEM CINE VA RIDICA MĂNUŞA! Să vedem care dintre parlamentari o vor sprijini! Să vedem care partide politice vor fi alături de domnia sa în această întreprindere foarte necesară în România de astăzi, în care femeile sunt majoritare dar nu se bucură de drepturile constituţionale.
Fiind vorba de acest subiect, nu pot să nu îmi reamintesc eforturile pe care le-am făcut împreună pentru a înfiinţa, în anul 2003, Comisia pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi la Camera Deputaţilor, nu pot să nu îmi reamintesc efortul de a impune prezenţa feminină (a ta, ca preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi) în cadrul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei şi a Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, pentru a convinge plenul Parlamentului că egalitatea de şanse este un principiu constituţional, că listele electorale trebuie să includă obligatoriu candidaţi de ambele sexe (deşi propunerea ta a fost de minim 40% pentru ambele sexe), că partidele politice trebuie să fie sancţionate financiar pentru nerespectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Susţin iniţiativa doamnei Sulfina Barbu dar, iarăşi ca cetăţean român, fost consilier judeţean şi fost deputat, consider că:
- devreme ce se încearcă să se reglementeze reprezentarea politică a femeilor în parlament se cuvine a se reglementa în mod unitar şi reprezentarea politică a femeilor la nivel local, respectiv la alegerile locale în cadrul consiliilor locale şi judeţene;
- reglementarea cu privire la impunerea cotelor se cuvine a fi făcută prin modificarea legilor electorale;
- sistemul de vot actual nu este de natura a favoriza reprezentarea femeilor în parlament (a se vedea Raportul privind impactul sistemelor electorale asupra reprezentării femeilor în politică al Comisiei de la Veneţia http://www.venice.coe.int/site/dynamics/N_Opinion_ef.asp?L=F&OID=482);
- reglementarea ar trebui să prevadă cote minime pentru ambele sexe, pentru a nu fi desfiinţată de Curtea Constituţională pentru discriminare (a se vedea exemplul Italiei);
- sancţionarea financiară a partidelor politice pentru neprezentarea de candidaturi feminine nu este de natura a impune respectarea normei (a se vedea exemplul Franţei);
- conform practicilor europene, singura măsură sancţionatorie funcţională este invalidarea listelor de candidaturi sau a mandatelor pentru nerespectarea prevederilor cu privire la reprezentarea femeilor în funcţii politice.
Îi urez mult succes doamnei deputat Sulfina Barbu şi organizaţiei de femei a PD-L pe care o conduce şi îmi doresc să reuşească.