vineri, 29 ianuarie 2010

Egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani pentru femei si barbati

Proiectul noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, postat pe site-ul Ministerului Muncii, introduce principiul egalizării vârstei de pensionare.

Uniunea Europeană dezbate de mai multă vreme acest principiu care este, fără îndoială, unul revoluţionar şi care poate fi susţinut cu o serie de argumente de netăgăduit, şi anume: într-un astfel de sistem se acordă şanse egale femeilor şi bărbaţilor de a desfăşura o viaţă activă egală ca ani şi venituri, de asemenea, se acordă şanse egale în viaţa de după pensionare femeilor şi bărbaţilor, ştiut fiind că, în prezent, femeile sunt dezavantajate de faptul că ies la pensie mult înaintea bărbaţilor, beneficiază mai mulţi ani decât aceştia de venituri mai mici (pensii, şi nu salarii) şi riscă să ducă o viaţă mai grea la vârsta cea mai complicată – bătrâneţea, având venituri mai mici. In plus, femeia pensionară este mai dependentă de soţul său activ sau pensionar, care câştigă oricum, mai bine decât ea.

Acestea sunt câteva argumente în favoarea egalizării vârstei de pensionare, fără îndoială.
DAR, acest principiu, pozitiv, nu trebuie “tradus” în româneşte, ci “transpus” în legislaţia română, având în vedere specificul nostru naţional şi situaţia românilor ca fiinţe umane trăitoare pe continentul european.

Stabilirea vârstei de 65 ani drept vârsta standard de pensionare pentru femei şi bărbaţi este discriminatorie faţă de femei:

• actualul cuantum al vârstei de pensionare pentru femei este 58 ani. Aşadar, (eşalonat în timp, e drept), o femeie mai trebuie să muncească 7 ani în plus pentru a atinge vârsta standard, pe când un bărbat ( care iese la pensie la 62 ani în prezent), numai 3 ani.
• viaţa unei femei în România se desfăşoară încă pe principii patriarhale, ea având de regulă, două locuri de muncă, poate chiar trei, fiind menajeră, bucătăreasă şi asistentă (guvernantă) a propriilor copii. Românca are mult mai puţine aparate casnice pentru uşurarea muncii sale, nu îşi permite decât rar ajutor profesional pentru menaj, are grijă de vârstnicii din familie. Statul nu face mare lucru pentru a ajuta munca femeii în gospodărie, deşi Constituţia încurajează familia.
• femeia este considerată de Constituţie egală cu băbatul, inclusiv în domeniul muncii, dar în realitate, femeile ocupă mai ales posturi mai prost plătite decât cele masculine, şi sunt primele disponibilizate, deoarece locul de muncă al « capului familiei », care este bărbatul, trebuie păstrat. De unde şi ideea că, deşi ar fi obligate să muncească 7 ani în plus, femeile ar primi salarii mai mici decât bărbaţii activi.
• stagiul complet de contribuţie pentru pensie completă prevăzut de noul proiect este de 35 ani. In general, începi să munceşti la 23-24 ani şi dacă contribui 35 ani, ajungi la vârsta de 58-59 ani, de la care poţi să încasezi pensia. De ce trebuie să obligăm femeia să muncească încă 5 ani ?
• speranţa de viaţă pentru românce este de 73-74 de ani, în timp ce a bărbaţilor români, 68 ani, spre deosebire de europeni care trăiesc cu circa 10 ani în plus. Să înţelegem, deci că proiectul găseşte soluţia de economisire a fondurilor bugetare, de vreme ce permite românilor să se bucure de pensie ani foarte puţini..

Solutia corecta ar fi pensionarea la 60 ani pentru ambele sexe, cu stagiul de cotizare complet. Apoi, funcţie de nevoile, aspiraţiile, proiectele fiecăruia, nevoile societăţii, fiecare fiinţă umană să poată să îşi continue viaţa activă în serviciul public sau nu.

Această soluţie ar fi şi în beneficiul tinerilor, care trebuie să îşi găsească locuri de muncă şi să îşi asigure pensia.

Proiectul de lege în discuţie este unul care nu ţine seama de dezbaterile care se desfăşoară în spaţiul european în prezent (în Franţa este o adevărată dispută cu privire la intenţa statului de a mări vârsta de pensionare).

Proiectul nu ţine seama de realităţile româneşti, este o iniţiativa care discriminează femeile, care transformă un drept - dreptul la pensie, într-o obligaţie penibilă, traumatizantă şi nedreaptă şi care nu respectă persoanele vârstnice.

Un comentariu:

Lexysv spunea...

Femeile nu sunt respectate la noi, fiindca nici ele nu se respecta. Daca va uitati in ziare sau la TV - va veti convinge. Toate ziare contin poze cu femei dezbracate, iar la TV vezi numai sani goi la toate posturile de stiri. Daca femeile noastre nu au incredere in capacitatile lor,nu se respecta singure, niciodata nu vor putea sa fie respectate.Trebuie spus ca nici nu sunt incurajate sau educate de catre societatea nostra condusa de barbati.
Despre varsta de pensionare-cred ca actuala lege a pensiilor trebuie pastrata.Consider ca orice femeie care are o familie munceste mai mult decat un barbat. Rar gasesti o familie in care femeia nu roboteste. La 60 de ani toate femeile de la noi sunt foarte obosite si unele chiar foarte bolnave.
Azi,in familiile tinere, femeile nu muncesc pentru intretinerea membrilor din familie. Nu fac nici macar mancare.Dar oare de ce? O fii bine sa se delege competentele de sotie si mama?Poate au vazut ce se intampla cu mamale lor...