vineri, 28 august 2009

Madonna si romanii

Nu sunt fan Madonna.Insa imi place felul in care a insfacat viata si a trait-o! Ca o leoaica ce este. Nu a spus niciodata"faceti ca mine", ci a fost imitata si adorata pentru puternica ei personalitate.Pentru sinceritatea cu care s-a aratat celorlalti.

Ce s-a intamplat insa la concert, cand miile de romani au huiduit ca reactie la micul ei discurs antidicriminare ar trebui sa fie o lectie pentru ea.Si pentru noi.

Pentru ea, pentru ca nu a facut ceea ce stramosii (si ai ei) de la Roma spuneau:"audiatur et altera pars".Ea a ascultat cele spuse de artistii tigani din trupa ei,de alte personalitati apartinand acestei etnii pe care i-a cunoscut.Si-a format o opinie ascultand numai o parte.Trebuia, inainte de a face declaratia, sa asculte si partea cealalta, adica pe noi, cei care traim alaturi de romi de sute de ani.A facut o greseala "politica": si-a asumat un risc fara sa prevada efectul.In plus, a gresit vorbind in casa noastra despre un subiect delicat si adoptand o atitudine transanta.

Am gresit si noi:daca se spun tot felul de lucruri rele despre romani, unele meritate,cele mai multe nu, se spune la unison ca suntem primitori si iubitori de oaspeti.Ei bine, am demolat acest mit favorabil la concertul Madonnei.Stiu ce se va spune:n-are decat, duca-se etc.Da, dar este o satisfactie de moment,ne racorim un pic, dar ar trebui sa ne gandim ca Madonna e o personalitate uriasa ale carei opinii sunt vanate de media.Fie si pentru a fi criticate.

Ce ar fi trebuit sa facem?O multime care tace schimba pur si simplu, clima:s-ar fi instalat o tacere de gheata care ar fi fost mult mai graitoare decat huiduielile.Ar fi fost mai "tipic romaneasca" decat huiduiala.Mai demna.Eu asa cred.

Niciun comentariu: