joi, 10 octombrie 2013

Parlamentul European decide asupra cardului profesional european si dezbate problematica romilor in UE



In calitate de membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale salut votarea in plenul PE a raportului referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și a Regulamentului privind cooperarea administrativă prin intermediul sistemului de informare al pieței interne. Documentul reprezinta inca un pas in crearea pietei europene unice a muncii si urmareste folosirea optima a fortei de munca europene calificate si eliminarea concurentei neloiale intre lucratorii europeni, in primul rand prin introducerea unui card profesional european. Acesta va fi un instrument extrem de util in desfasurarea procesului mobilitate profesionale, pentru combaterea somajului si pentru exercitarea in concret a atributiilor cetateniei europene.

Cadrul normativ de recunoaștere a calificărilor profesionale necesita de mult timp o actualizare care să garanteze o mai mare flexibilitate, o recunoaștere efectivă a competențelor reale dobândite de fiecare profesionist și o reducere a costurilor administrative determinate de mobilitatea fortei de munca, unul din cele patru drepturi fundamentale ale UE. Introducerea cardului profesional permite nu numai o recunoastere reciproca mai simpla si mai rapida a calificarilor, ci si o reducere a acestor costuri administrative. De asemenea, recunoasterea calificarilor profesionale ale candidatilor la mobilitate in Statele Membre reprezinta un pas inainte in facilitarea deplasarii cetatenilor Uniunii Europene pe piata muncii.Totodata, documentul impune si recunoasterea stagiilor profesionale pe teritoriul UE, fapt benefic mai ales pentru tinerii lucratori.

In contextul plenarei de la Strasbourg a avut loc si o dezbatere referitoare la situatia romilor in UE, la care a participat comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie Vivian Reding.

In calitate de raportor din partea social-democratilor europeni privind aspecte ale strategiilor nationale de integrare a romilor, salut aceasta dezbatere.
Imbucuratoare a fost luarea de pozitie a comisarului Reding, faptul ca aceasta a subliniat importanta strategiei europene de integrare a romilor, care va constitui obiect de analiza a CE anul viitor. Aceasta demonstreaza ca demersurile facute de europarlamentarii social-democrati romani pentru ca problematica roma sa devina una cu adevarat europeana dau roade, iar CE, prin vocea comisarului de resort, constientizeaza importanta gasirii de solutii europene.
Problematica roma tinde sa devina in mai multe state membre, una esentialmente politica, influentata, conditionata chiar de procese electorale iminente, ceea ce risca sa duca la tensiuni intre statele membre si la discriminarea unor cetateni europeni . De aceea, aducerea subiectului in dezbaterea PE este un fapt benefic pentru constientizarea necesitatii colaborarii intre autoritati locale si nationale ( comisarul anuntand organizarea unei reuniuni importante a primarilor din statele membre in care problemele romilor sunt pe agenda) in vederea gasirii de solutii durabile si corecte.

Niciun comentariu: