vineri, 4 octombrie 2013

Europarlamentarii socialisti francezi iau pozitie in problema romilor

COMUNICAT DE PRESA


Salut pozitia socialistilor francezi din PE pentru gasirea de solutii europene pentru rezolvarea problemelor romilor.


In calitate de raportor al Comisiei pentru egalitate de sanse si drepturile femeilor pe raportul privind dimensiunea de gen a strategiei europene privind integrarea romilor, am adresat scrisori colegilor europarlamentari socialisti din Franta in legatura cu declaratiile inacceptabile ale ministrului de interne francez Manuel Valls cu privire la romii romani. Acest demers este o urmare a interpelarii pe aceeasi tema pe care europarlamentarul roman a adresat-o Comisiei Europene, care a trasat si urmareste implementarea la nivelul statelor membre a strategiei europene de integrare a romilor.

Spre marea mea satisfactie, raspunsul colegilor socialisti francezi din PE nu s-a lasat asteptat; pe langa raspunsul personal pe care l-am primit, Catherine Trautmann, sefa delegatiei socialistilor francezi in PE si Sylvie Guillaume, vicepresedintele grupului socialist, au facut declaratii in “Le Monde” din 27.09.2013, declaratii care vin parca in intampinarea propriilor mele convingeri in legatura cu problemele romilor. ”Situatia lor (a romilor) cere solutii europene”, numai acestea putand sa o rezolve, spun colegele mele franceze. Altfel, adaug eu, romii sunt o masa de manevra politica, mingi intr-un joc de ping-pong din care marea majoritate a acestor oameni, cetateni europeni, pierde. Si efectele sunt dintre cele mai grave asupra femeilor si copiilor romi. Cele doua socialiste franceze insista pentru solutii concrete pentru folosirea fondurilor europene, intre care Fondul Social European, pentru ameliorarea integrarii romilor in tarile de origine, dar si in cele de destinatie, si cer, de asemenea Comisiei Europene sa respecte si sa faca sa fie respectate drepturi fundamentale precum cel al liberei circulatii a cetatenilor europeni.

Ma bucura acest mod de abordare a unei probleme care a nascut o mare polemica politica in Franta. Aceasta demonstreaza nu numai faptul ca Romania si Franta se pot considera in continuare tari inrudite prin traditii si francofonie, dar ca asemenea reactii de bun simt si buna credinta, demonstrand o profunda cunoastere a realitatilor romanesti si ale etniei rome din Romania, se manifesta si ca urmare a eforturilor europarlamentarilor PSD in cadrul grupului politic in care activeaza si a recunosterii muncii acestora in Parlamentul European.


Niciun comentariu: