miercuri, 17 iulie 2013

Restrictiile pentru romani pe piata muncii europene se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013


 

 
In calitate de membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European am primit raspunsul din partea Comisiei Europene la intrebarea formulata in scris cu privire la situatia redeschiderii pietei muncii la nivel european pentru cetatenii romani la inceputul anului 2014.
Am intrebat Comisia daca are vreo strategie de rezolvare a situatiilor privind cererile de suspendare a primirii romanilor pe piata muncii europene pe perioade determinate si de asemenea, daca aceasta ofera Romaniei garantia ca, la finalul anului 2013, toate statele membre vor redeschide piata muncii pentru romani.

In raspunsul oferit de Comisie, se mentioneaza faptul ca Anexa VII la Actul de aderare a Republicii Bulgaria si a Romaniei permite statelor membre sa aplice dispozitii tranzitorii privind accesul la piata muncii la nivel national pentru lucratorii romani si bulgari.

"Aceste dispozitii tranzitorii se aplica pe o perioada de maximum sapte ani, pe baza unui acord „2+3+2”. Statele membre pot aplica legislatia nationala pentru accesul la piata muncii in cursul primilor doi ani dupa aderare. In urma unei revizuiri efectuate de Consiliu in ceea ce priveste functionarea masurilor tranzitorii, statele membre pot, dupa ce informeaza Comisia, sa continue sa aplice legislatia nationala pentru o perioada suplimentara de trei ani. La sfarsitul celor cinci ani, in cazul in care exista o perturbare grava a pietei fortei de munca sau riscul de producere a unor astfel de perturbari si dupa notificarea Comisiei, statele membre pot aplica in continuare legislatia nationala in ceea ce priveste accesul la piata muncii. In conformitate cu aceste norme, opt state membre inca mai aplica restrictii privind accesul la piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari. In plus, Spania, care eliminase in 2009 restrictiile privind lucratorii romani,  le-a reintrodus in iulie 2011 in cadrul dispozitiilor tranzitorii, pe baza „clauzei de salvgardare”, a mentionat Comisia.

Totodata, Comisia Europeana da asigurari ca "dispozitiile tranzitorii si posibilitatea de a impune restrictii privind lucratorii romani si bulgari se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013".

Iau act de asigurarea ferma a Comisiei Europene ca incepand cu 2014 nici unul dintre statele membre care au impus restrictii intrarii pe piata muncii interne a cetatenilor romani nu va mai solicita sau primi nici o derogare, iar cetatenii romani vor munci liber in spatiul european, beneficiind de aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni europeni.

Niciun comentariu: