duminică, 12 mai 2013


Nu vă gandiți numai la ceea ce poate face țara pentru voi, gânditi-vă si la ceea ce puteți face voi pentru țara voastră in Uniunea Europeană
 
Aceasta este tema concursului de eseuri deschis elevilor bacauani.

 
Parafraza la celebra frază a președintelui Kennedy pe care am ales-o drept azimut al eseului de concurs este rezultanta unui proces de analiză și a tragerii unor concluzii, deocamdată personale, despre ceea ce se intamplă cu tinerii României in zilele noastre.

E greu să fii tînăr,aceasta este o axiomă:toți așteaptă de la tine maturitate (pe care e clar că incă nu o ai),decizii corecte( dar numai in concordanță cu cele luate deja de alții:părinți, profesori),responsabilitate față de propriul tău viitor și al altora (când tu, de fapt, abia aștepți să iți “trăiești viața”)…

Si mai vin si eu acum și cer să vă gândiți, in plus, la România..Il invoc pe Kennedy,care și el le cerea tinerilor americani să se gândească la țara lor,dar,parcă vă aud replicând:dar era vorba de America!!

Tocmai,aici e problema:America se descurcă și se va descurca,dar,iată că și intr-o astfel de țară un președinte a simțit nevoia să se adreseze cu acele cuvinte rămase celebre,tinerilor.Chiar și America a avut și are nevoie de oamenii ei tineri..Cu atât mai mult România..

Cu România lucrurile stau așa cum a explicat Arghezi in “Mamă țară”,doar că acum suntem in UE.

Ce e pozitiv in asta? Faptul că s-au ridicat barierele,că putem circula liber, că stăm la masa unde se iau deciziile,că putem studia și putem munci in Europa.

Mai ales aceste din urma considerente sunt,cred eu, importante pentru voi.In curand incheiați un ciclu de viață de studiu și trebuie să decideți ce veți face.Aveți șansa de a putea lua o decizie care are o dublă conotație, românească și europeană.

Dar important,din punctul meu de vedere, ca român din altă generație și ca  europarlamentar român, este să vă puneți și intrebarea:cum voi folosi apartenența mea la Europa pentru a-mi croi viața? Si are România vreun rol in viața mea europeană?

 Și ce i-ați răspunde lui Kennedy dacă v-ar spune:

"Nu vă gândiți numai la ceea ce poate face țara pentru voi, gândiți-vă și la ceea ce puteți face voi pentru țara voastră in Uniunea Europeană"?
 
Participati la acest concurs.Cereti detalii profesorilor vostri.Primii 10 clasati vor vizita Parlamentul European in septembrie.Va astept!

 


Niciun comentariu: