joi, 25 aprilie 2013

Putem avea servicii mai bune de ingrijire a copiilor in Uniunea Europeana"






Reconcilierea vietii private cu cea profesionala este inca o mare problema in randul femeilor. Statisticile arata ca 1 din 3 femei sunt obligate sa lucreze part-time, comparativ cu doar 1 din 10 barbati. In UE mai mult de 6 milioane de femei cu varste intre 25 si 49 de ani sunt obligate sa nu lucreze sau sa lucreze part-time, pentru a se putea ocupa de ingrijirea copiilor si de responsabilitatile familiale. Aceste aspecte conduc insa si la lipsa remuneratiei sau a scaderii acesteia si in consecinta la imposibilitatea platii serviciilor de ingrijire a copiilor (crese, gradinite), care ar putea fi o solutie pentru aceasta reconciliere, dar si la scaderea veniturilor si in final a pensiilor femeilor.

Din pacate, in UE inca nu avem un cadru unitar in ceea ce priveste serviciile de ingrijire a copiilor, insa in contextul Obiectivelor de la Barcelona, Comisia Europeana s-a angajat sa promoveze schimburi de bune practici in acest domeniu intre Statele Membre si de asemenea a promis sa incurajeze Statele Membre sa utilizeze suma 500 de milioane de euro, din Fondul Social European, alocata pentru perioada 2007-2013 pentru dezvoltarea serviciilor de ingrijire a copiilor.

In acest context am adresat Comisiei Europene o intrebare scrisa prin care am solicitat informatii privind rezultatele schimburilor de bune practici intre Statele Membre in domeniul serviciilor de ingrijire a copiilor si de asemenea o statistica pe tari a utilizarii celor 500 milioane de euro si care sunt rezultatele concrete obtinute in perioada 2007-2013.

Va voi tine la curent cu raspunsul Comisiei Europene.



Niciun comentariu: