duminică, 3 februarie 2013

Marea Britanie, subiect al procedurii de infringement pentru tratament incorect al muncitorilor romani


In urma cu cateva luni am solicitat Comisiei Europene sa ceara explicatii Marii Britanii in legatura cu tratatamentul discriminatoriu al muncitorilor romani aflati in acest stat european.Raspunsul Comisiei a venit neasteptat de repede, urmat, cum se vede din stirea de mai jos, de declansarea procedurii de infringement.

Redau stirea cu satasfactia de a fi contribuit si eu prin demersul meu la rezolvarea unei probleme importante pentru compatriotii nostri care vor sa munceasca in Marea Britanie.

Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari, potrivit unui document obtinut de Agerpres.

Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.

'Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie. Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene', se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.

Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.

Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.



Niciun comentariu: