marți, 18 octombrie 2011

20 octombrie, ziua mondiala a osteoporozei

20 octombrie este ziua mondiala a osteoporozei.

Cifrele la nivel mondial arata ca 40% dintre femeile de 65 de ani sufera de osteoporoza,40% dintre femeile de 50 de ani risca o fractura osteoporotica, dar si 14% dintre barbatii peste 50 ani sunt supusi aceluiasi risc.

In lume sunt inregistrate peste 1.600.000 fracturi pe an din aceasta cauza.

In Romania situatia este mai grava decat in restul Europei, o treime dintre femeile peste 55 ani fiind suferinde de aceasta maladie.

Generata de uzarea normala a organismului datorita imbatranirii, instalarea osteoporozei este accelerata de alimentatia deficitara in calciu si magneziu, iar depistarea tardiva poate duce la forme extrem de grave de manifestare a bolii.

Avand in vedere faptul ca femeile reprezinta segmentul de populatie cel mai afectat de aceasta maladie, ca femeile sunt motoarele familiilor lor si suferinta lor se rasfrange si asupra membrilor familiilor acestora,atrag atentia asupra gravitatii acestei maladii si asupra necesitatii ca autoritatile romanesti sa asigure prevenirea imbolnavirilor de osteoporoza prin campanii de depistare precoce gratuita pentru toate femeile aflate la varsta de risc si prin mijloace de informare, educare a tinerelor fete in legatura cu aceasta boala.

Niciun comentariu: