vineri, 12 noiembrie 2010

Punct de vedere cu privire la unele prevederi ale legii 202/2010 privind accelerarea solutionarii proceselor

Legea nr 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, cu exceptia reglementarilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notariala, care intra in vigoare in 60 zile de la data publicarii.

In calitate de avocat si de expert in drepturile omului, consider ca sunt cateva aspecte ale acestei legi care trebuie cunoscute si intelese de toata lumea, statul, prin institutiile sale nafacand cu adevarat o pregatire a populatiei si neoferind explicatii in acele domenii inedite in legislatia romanesca.

1.Procedura de citare a partilor unui proces se modifica in sensul ca , daca partea sau reprezentantul acesteia, a semnat de primirea citatiei,citarea acelei parti nu se mai repeta si se considera ca partea are cunostinta de tot ceea ce se intampla in dosar pana la darea hotararii.Cu alte cuvinte, daca partea semneaza personal o singura data citatia, nu va mai fi niciodata citata in dosar, dar se va considera ca este la curent cu desfasurarea procesului si nu va mai putea invoca faptul ca nu a fost citata.

-daca doreste sa fie citata prin intermediul unui alt mijloc de comunicare decat prin agentul procedural, partea poate indica :un nr de fax, adresa de email,telefon.Atentie,insa, la felul in care instantele uzeaza de acestea, daca le comunicati si doriti sa fie utilizate de instanta.

2.Oricine considera ca exista diversitate de practica a instantelor din tara in legatura cu solutionarea unui tip de litigiu, poate sesiza Avocatul Poporului iar acesta are indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.

3.Se introduce un articol nou-578 indice unu in codul de procedura civila, care interzice punerea in executare a hotararilor privind evacuarea din imobile cu destinatia de locuinta in perioada 1 dec-1 martie a anului urmator, cu exceptia cazurilor in care creditorul face dovada ca nu are unde locui sau ca debitorul are o alta locuinta.
Cu alte cuvinte, daca o persoana obtine in instanta o hotarare de evacuare dintr-o locuinta proprietatea sa a unei alte persoane care o detine pe nedrept, proprietarul este privat de dreptul de a intra imediat in locuinta timp de trei luni, fara ca textul sa prevada o corecta despagubire pentru repararea pagubei.
Consider textul ca fiind neconstitutional, prin incalcarea dreptului de proprietate precum si prin lipsirea de efecte pe o perioada limitata a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

In ceea ce priveste noua procedura a divortului prin acord :

-se poate desface casatoria prin acord in fata instantei de judecata indiferent de durata casatoriei si indiferent de faptul daca din casatorie au rezultat sau nu copii.Toate capetele de cerere privind divortul :numele de purtat dupa casatorie, incredintarea copiilor minori, pensia de intretinere, dreptul de a pastra legatura cu copilul, partajul de bunuri comune, pot fi solutionate prin invoiala partilor.

Avand in vedere importanta deciziilor care se iau cu acest prilej si faptul ca instanta nu mai administreaza probe, recomand asistarea partilor de catre avocati care vor putea acorda consultanta necesara evitarii unor greseli ireparabile.
Simplificarea procedurii de divort in lipsa asistentei juridice de specialitate, poate fi generatoare de prejudicii serioase.

-casatoriile din care nu au rezultat copii minori se pot desface in fata ofiterului de stare civila sau in fata notarului, care emit un certificat de divort.
De mentionat ca daca sotii nu se inteleg cu privire la unele aspecte : numele de purtat dupa divort, de pilda, ofiterul de stare civila sau notarul trebuie sa indrepte partile spre instanta de judecata.
Data emiterii certificatului de divort este data incetarii casatoriei.

Personal, consider ca desfacerea casatoriei nu trebuia inclusa intr-un act normativ care vizeaza accelerarea solutionarii proceselor. Nu actiunile de divort incarca rolul instantelor, ci mai ales actiunile cu caracter patrimonial, redobandirea proprietatilor,cererile privitoare la drepturile salariale, de pensii etc.
Prin prezenta lege se scoate,practic, divortul din sfera judiciara si se paseaza unui organ administrativ sau notarului responsabilitatea luarii unor decizii care tin de dreptul familiei.Masura va avea ca efect alterarea relatiilor de familie si lovirea la baza acestei institutii, familia, una dintre putinele respectate inca in Romania.

Consider ca un divort se poate pronunta prin acordul partilor, dar numai de catre instanta de judecata.

3 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Păi nu mi-e clar. Dacă am semnat pentru citaţie trebuie să urmăresc întreg procesul ca să ştiu când vin la proces? Adică cum să fac asta, trebuie să vin de fiecare dată la proces pentru a vedea dacă nu cumva o să mă citeze data viitoare? Şi asta ani de zile cât durează un proces?

Cum se poate aşa ceva?

Unknown spunea...

E o noutate in procedura.Daca agentul procedural te gaseste si semnezi personal citatia, nu vei mai fi citat pana la sfarsitul fazei procesuale respective:fond,apel sau recurs, dupa caz.Tocmai de aceea am simtit nevoia sa atentionez pe cei interesati.Fireste ca cel mai indicat ar fi sa ai un avocat care sa urmareasca procesul, dar romanii se scumpesc la tarate si se ieftinesc la paine: pentru romani avocatul este un lux sau apeleaza la un avocat numai daca sunt la anaghie.Nu vreau sa para ca pledez pro domo, nu sunt in situatia sa caut clienti, dar costat cu ingrijorare ca oamenii sunt indemnati sa faca apel la oricine( consultanti, mediatori, notari), dar nu la avocati.
Deci, noua lege va reduce costurile citarii si va urmari inmanarea citatiei persoanei numai o singura data, dupa care procedura va fi acoperita.

Bibliotecaru spunea...

Nu-mi pasă de costurile citării. Este absurd să ai în atenţie un proces de câţiva ani pentru că ai fost citat o dată. O astfel de aberaţie nu trebuie să se întâmple.