CCBS a facut un sondaj la comanda Prodemocratia despre votul uninominal si efectele lui asupra alegatorului.
Eram in parlament cand s-a elaborat noul sistem electoral. Pe mine m-a interesat mai ales din punctul de vedere al participarii femeilor la decizie. Cu alte cuvinte, am facut imediat legatura intre ceea ce stiam despre sistemele electorale care permit luarea de masuri de discriminare pozitiva si am ajuns rapid la concluzia ca acest nou sistem de vot va duce la reducerea numarului de femei in parlament. Am primit si confirmarea ulterioara, deoarece Comisia de la Venetia ( instrumentul juridic suprem al Consiliului Europei) a facut un raport pe aceasta tema ,iar concluzia sa a fost ca numai in sistemele de vot majoritar cu lista de partid asemenea masuri pot fi luate, in nici un caz in situatia votului uninominal.
In prezent, femeile alese prin vot uninominal in parlamentul Romaniei reprezinta cam 9% din totalul parlamentarilor.Sunt comisii permanente in care nu exista nici o femeie.
Cred cu tarie ca reprezentarea corespunzatoare a femeilor in parlamente este de natura nu numai a face o corecta reprezentare a populatiei, dar, mai ales pentru ca prezenta femeilor alese creaza cel putin premiza (daca nu certitudinea) ca problemele specifice ale femeilor( sanatatea, saracia, familia, educatia, violenta, traficul etc) pot fi mai bine rezolvate de femei.
Dar, inafara acestui considerent "de gen", votul uninominal are si alte neajunsuri, care se vad foarte bine din analizarea sondajului despre care vorbesc:
-nu sunt alesi cei mai buni, cei mai cunoscuti, cei mai votati dintre candidati;
-cei alesi nu sunt mai prezenti intre alegatori, mai interesati de problemele lor decat ceilalti:78% dintre alegatori nu isi cunosc deputatul, 89% nu isi cunosc senatorul, 71%-78% dintre alegatori nu s-au intalnit niciodata cu alesul lor de la alegeri,59% dintre alegatori sunt nemultumiti de cei alesi prin vot uninominal;
-60% dintre alegatori vor vot majoritar.
In plus fata de sondaj, as mai comenta ca din cauza acestui sistem ,grupuri mari de alegatori raman efectiv nereprezentate: astfel, locuitorii municipiului Bacau, care au votat in proportie de 35% social-democratii, nu au nici un parlamentar social democrat care sa ii reprezinte, Bacaul trimitand in parlament numai liberali si democrat-liberali, deci parlamentari de dreapta.
Salut acest sondaj, desi Prodemocratia trebuia sa il faca in 2008, cand a propus schimbarea sistemului de vot, si consider ca singura cale de urmat pentru determinarea celui mai potrivit sistem de vot pentru romani este calea dezbaterii publice, facuta din vreme, pe indelete si cu onestitate.
2 comentarii:
Cineva îmi spunea că...
Candidatele PSD la alegerile 2008 (14% dintre candidati) au obtinut 25% din voturile partidului.
Asta înseamnă că în PSD femeile primesc cu aproape de două ori mai multe voturi decât bărbaţii.
La fel ar trebui făcută statistica şi în cazul alegerilor parlamentare. Cât la sută din candidaţi au fost femei şi cât la sută din voturi au fost date femeilor. Faptul că în Parlament sunt 9% femei nu spune nimic despre sursa acestui dezechilibru. Dacă 90% dintre candidaţi sunt femei şi 9% dintre aleşii româniei sunt femei... conduce problema spre votanţi. Dacă însă 1% dintre candidaţi sunt femei şi 9% dintre aleşi sunt femei, atunci vinovăţia aparţine partidelor.
Cum zici..Dar cine isi pierde vremea sa faca analize?
Trimiteți un comentariu