In anul 2007 am initiat efectuarea unui raport de catre Comisia pentru egalitate de sanse a Consiliului Europei pornind de la intrebarea:care este cel mai bun sistem aplicabil prostitutiei ? Am plecat de la premiza ca cele 47 state membre au legislatii diferite, sisteme diferite, solutii diferite, existand totusi un dublu fir rosu comun:in toate tarile europene se condamna prostitutia fortata, traficul de femei si prostitutia minorilor, si, de asemenea, in toate tarile prostitutia este privita ca o activitate degradanta practicata de femei.
Legalizata sau nu,organizata sau nu, prostitutia este "rezervata " femeilor, este "feminina" prin excelenta, iar femeia care se prostitueaza, avand statut de salariata sau doar de infractoare nu are parte,la urma urmei, decat de oprobiu din partea societatii.
DE ce?Care este sistemul cel mai bun:Reglementarismul?Abolitionismul?Prohibitionismul?Si , mai bun, pentru cine? Pentru client? Pentru societate? Pentru femeie?
Am convins un barbat sa faca raportul,un coleg olandez.Raportul a devenit documentul nr 11352/2007 al APCE si a fost votat. Concluzia : una politica, adica una care nu a transat cu adevarat problema. Dar a analizat fenomenul si, interesant este de observat ca numai 9 din cele 47 state membre ale CE reglementeaza prostitutia, in timp ce 17 o interzic expres ( o incrimineaza ) si 21 o permit, tolerand-o.Exista intre cele 47 state membre si doua :Suedia si Norvegia in care se sanctioneaza clientii.
Asadar, nu peste tot unde curge apa calda, cum spune dl Prigoana, se practica prostitutia ca o activitate producatoare de venituri impozabile, in case de toleranta.
Personal, consider ca pastrarea incrimininarii penale a prostitutiei in Romania este o forma juridica fara fond, care nu produce nici unul din efectele asteptate ale incrimininarii unei fapte: nu previne nici special-aproape ca nu exista persoane condamnate pentru prostitutie-,nici general: prostitututia este prezenta peste tot, cunoscuta de autoritati, la vedere,prostituata este dispretuita,injurata, dar considerata utila,societatea in ansamblul ei:mass-media, reclame, internet, scoala,camine si localuri studentesti, pornografia omniprezenta,jucariile, hainele pentru copii, totul intretine atitudinea ambigua a romanului fata de fenomen.
De aceea, consider ca infractiunea de prostitutie trebuie sa dispara din codul penal.Reglementarea dateaza din 1969 cand statul socialist incrimina persoana care in loc sa munceasca, isi castiga cele necesare traiului din prostitutie.In Romania de azi, cu o rata a somajului uriasa, cu disponibilizari in masa a salariatilor, e absurd sa mentii o astfel de reglementare.
Sa reglementam insa, prostitutia pentru a reduce riscurile de contaminare venerica, pentru a culege taxe de la practicante,pentru a proteja familia, pentru a educa sexual fara riscuri pe tineri, sunt tot atatea iluzii:legalizarea prostitutiei nu rezolva nimic din ceea ce crede dl Prigoana ca va rezolva.Lumea a devenit un "lupanar urias", spune Richard Poulin, marele sociolog canadian, femeia a devenit o marfa vanduta legal sau traficata(precum drogul sau tigarile), si, ceea ce este cel mai grav este faptul ca din ce in ce mai multi copii devin marfuri sexuale.
E bine ca romanii sa se informeze si sa decida in cunostinta de cauza daca vor sa faca din prostitutie un mod de crestere economica si de salvare a Romaniei din criza si daca vor ca fiicele lor sa aiba o carte de munca in care se mentioneaza ca sunt"lucratoare sexuale".
Dupa cate stiu, dl Prigoana are un baiat..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu