miercuri, 12 mai 2010

Zmeura si patriotism..

Diavolul e ascuns in detalii, dar aceste detalii fac, uneori , diferenta si chiar mai mult..Sa ma explic: TV 5, postul francez public pe care il prinde orice roman abonat la cablu, face o politica nationala de nota 10-subtila, neostentativa, eficienta.De pilda astazi de dimineata un priceput in gastronomie anunta aparitia pe piata a zmeurei-trufanda.Justificat scumpa, zicea el, pentru ca se culege manual, 3 kg/ora, deci manopera costa, dar e un vis..Un pic de frisca langa ea si e perfecta.Cea din import vine ceva mai tarziu, e mai ieftina, desigur, dar e cu totul de alta calitate, pentru ca vine de departe, nu e asa de proaspata..

Cu alte cuvinte, reclama subtila, respectuos concurentiala,eficienta.Si am observat ca ori de cate ori prezinta o stire, din orice domeniu( si, practic, asta se intampla mereu), media franceza o leaga de Franta sau francofonie, demonstrand inteligenta unei politici nationale de invidiat.

In schimb noi, romanii ne ferim cu strasnicie, ca de o boala rusinoasa, de a fi considerati patrioti, si nu stim cum sa ne minimalizam succesele, personalitatile, calitatile.Ne place, in schimb, sa ne ridicam naravurile la rang de "arta", sa umplem canalele TV de mitocanie, grosolanie,proasta crestere, incultura..

Stiti ceva? Am mancat zmeura frantuzeasca trufanda, dar nu are nici pe departe gustul si parfumul zmeurei romanesti..Noi insa, nu o pretuim, ci ne bulucim sa cumparam fructe exotice fara gust, culese cu saptamani in urma.
La urma urmei, foarte bine facem, abia lasam zmeura ursilor..

Un comentariu:

Unknown spunea...

Multi dintre romani sunt oameni foarte inteligenti iar unii dintre ei au ales sa inalte ode si sa prea-mareasca onor conducatorii, fara limite, fara argumente si in ciuda evidentei.
Dintre acestia, putini recunosc acum, la ceas de mare cumpana, ca au gresit alegerea, majoritatea preferand, dintr-un orgoliu nemasurat si o slugarnicie netagaduita, sa stranga din dinti, sa aduca in continuare elogii si sa ne fericeasca cu "ce bune masuri adopta guvernantii!".
Daca intelectuali s-au putut lasa manipulati de Zeus si radiau de fericire cand ii ridicau osanale, ce sa mai spunem de oamenii simplii.
Este un fel de colaborationism care lucreaza impotriva populatiei iar ei nici in ceasul al 12-lea nu il recunoasc, din pacate.
Vai, TIE, Natie Romana!