marți, 4 mai 2010

Pilula si (in)egalitatea de sanse pentru femeie si barbat

Multumesc lui Costi Rogozanu ca mi-a amintit de aniversarea a 50 de ani de la inventarea pilulei anticonceptionale.Este evident ca, in ciuda altor efecte, pilula a eliberat intr-un fel femeile.

Ce fel de libertate este aceasta pe care a dat-o pilula, e de discutat.In ceea ce ne priveste, stiind bine cate femei mureau inainte de 1989 in Romania din avorturi improvizate, pe cate le-am aparat in dosare penale pentru ca facusera intrerupere de sarcina, ei, da, pentru noi, romancele, pilula a insemnat o eliberare de spaima de a avea mai multi copii decat doream.Desi, atunci cand acest lucru a devenit legal la noi, imediat dupa revolutie, avortul a fost metoda contraceptiva cea mai utilizata de romance, de am ajuns la un milion de avorturi pe an..Cumplit..

Dar eu astazi vreau sa abordez aceast subiect din alt punct de vedere.Pilula a fost un mijloc pe care femeia era invitata sa-l foloseasca, in ciuda faptului ca, inca de la inceput, au fost serioase semnale de alarma cu privire la efectele acesteia asupra sanatatii femeilor.Intre timp, nu se mai comenteaza, semnalele de alarma au ramas, femeile mai informate prefera alte mijloace de contraceptie, mai putin nocive, dar, tot ele sunt cele care sunt cobai si pentru acestea.

Nu barbatii.Ce ar putea face acestia?

Am sa va spun ce ne-a spus in urma cu vreo 4 ani la Strasbourg o deputata elvetiana, cu prilejul dezbaterii unui raport despre contraceptie.Ei bine, ne-a spus ca cei doi gineri ai ei, barbati de vreo 45 ani, parinti a cate doi copii, isi facusera ei o operatie care ii facea inapti de a mai procrea.De ce ? Pentru a-si proteja sotiile de efectele negative ale pilulei.
Nu au fost reactii vocale, era totusi, un cadru elevat, dar, in ciuda cestuia, am simtit de indata protestul mut al barbatilor prezenti, care, ca si toti ceilalti, indiferent de varsta, considera o astfel de solutie drept un sacrificiu inacceptabil pentru un barbat.

Concluzia este una: astazi, ca si acum 50 de ani, ca si intotdeauna de cand exista omul pe pamant, sarcina ramane problema femeii.Si tot ea este cea blamata de unele religii pentru ca foloseste contraceptivele,ea e blamata ca aduce copii nedoriti pe lume, copilul e problema ei, ei i se reproseaza "proasta educatie"..

Toate-s vechi...Chiar si faptul ca, in ciuda pilulei care a implinit 50 de ani, mai multe milioane de copii nedoriti mor anual de foame sau de bolile saraciei in lume..

Niciun comentariu: