sâmbătă, 17 noiembrie 2007

Va invit sa comentati o initiativa legislativa!

Concediul parental este perioada de pana la doi ani(sau trei, in cazul unui copil cu handicap) in care oricare dintre parinti poate sa intrerupa activitatea pentru a se ocupa de copil.Circa 86% dintre parintii care fac acest lucru sunt femei.Perioada de doi ani, generoasa, daca e sa ne gandim la interesul copilului, este suficient de lunga, mai ales pentru femeile tinere, la inceput de cariera, de natura a produce o serie de efecte negative :deprofesionalizare, sanse mai mici de a accede la un post de conducere la preluarea muncii,venituri reduse pe perioada respectiva etc.De aceea, am introdus o initiativa legislativa prin care ofer bunicilor pensionari indemnizatia respectiva pentru a se ocupa timp de doi ani de propriul lor nepot, lasand pe tinerii parinti sa se intoarca mult mai repede la locul de munca.
Masura ar avea efecte pozitive:
-pentru copil:acesta ar fi ingrijit de un membru al familiei, ar avea asigurata afectiunea si grija necesare;
-pentru bunic,i-ar prelungi viata activa,i-ar mari bugetul,i-ar da posibilitatea sa se implice full-time in ingrijirea nepotului sau;
-pentru parinti:acestia ar putea sa continue sa munceasca,sa aiba venituri mai mari, sa avanseze in cariera.
Atata vreme cat Romania este inca departe de a-si rezolva probleme creselor,cat guvernul promite finantarea de bone fara a preciza de unde va lua bonele respective( amintesc ca avem in tara un somaj feminin mai scazut decat cel masculin, pentru ca romancele disponibile pleaca in strainatate la munca) si cu cat le va plati pentru a le convinge sa munceasca acasa, consider ca este o solutie rapida.Ce parere aveti?

2 comentarii:

Ana spunea...

O initiativa inspirata! Ca viitoare tanara mamica, cu o profesie solicitanta, care nu permite "desprinderi" prea indelungate,oricum aveam in vedere si optiunea de a recurge la ajutorul parintilor. O astfel de reglementare ar usura mult ingrijirea copilului, nemaivorbind de avantajele unei cariere fara mari sincope...

Anca Oana spunea...

O initiativa foarte buna din toate punctele de vedere.Tinand cont ca in Roamania lipseste total o calificare legalizata a bonelor, acesta initiativa, ajuta familiile tinere sa-si cresca copii intr-un climat de siguranta total- atat afectiv cat si fizic.