joi, 24 noiembrie 2016

25 noiembrie, ziua internationala impotriva violentei contra femeilor
Violenta in familie este un subiect la care toata lumea se pricepe, ca la fotbal sau la politica.In realitate,este una dintre problemele cele mai dificile care pot exista. Dificil de inteles, dificil de solutionat.

In primul rand ar trebui sa ne hotaram daca subiectul analizei este violenta impotriva femeilor sau violenta in familie.E adevarat ca violenta in familie  include in proportie covarsitoare violenta impotriva femeilor,dar,in familie pot exista si alte victime:copiii,sotul, parintii varstnici.

25 nov este ziua internationala impotriva violentei contra femeilor,in familie si inafara ei,cuprinzand violente conjugale ( fizice, sexuale,economice, psihologice,structurale),hartuire sexuala etc,forme multiple de violenta indreptate impotriva femeilor,in general.

Pentru a analiza un fenomen,ai nevoie de statistici specifice.In Romania,singurele date statistice referitoare la violenta contra femeilor provin de la Politie si de la organizatii non guvernamentale specializate in domeniu.

Legislatia inseamna legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie,deci nu a violentei impotriva femeilor. Din acest considerent,statisticile politiei se refera global la plangerile depuse impotriva agresorilor din cadrul familiei si vizeaza victime femei si copii.

Includerea in legislatie a ordinului de protectie s-a facut numai pentru ca a intrat in vigoare directiva UE cu acest subiect,asadar,merci UE.

Grupus PES din PE cere in recenta sa manifestare de vointa legata de 25 nov, o directiva europeana privind violenta impotriva femeilor,ceea ce ar insemna un pas urias inainte in lupta pentru recunoasterea amplorii violentei impotriva femeilor si a combaterii acesteia, ca fenomen major, de sine statator,diferit de alte tipuri de violenta domestica.
Trebuie sa intelegem ca amestecarea,tratarea nediferentiata a violentei in familie cu violenta impotriva femeilor, nu face decat sa estompeze dimensiunea reala a violentei impotriva femeilor,ca subiect de drept individualizat.

Avem nevoie de statistici clare privind violenta in familie. 30.367  fapte penale de violenta in 2014, spune Politia,130.000 femei au apelat numarul 112 tot in 2014,in 2015 au fost 9014 cazuri de violenta in familie pe rolul instantelor.. Date din care nu intelegem mare lucru,tocmai pentru ca sunt amestecate si confuze.

Imbucurator este faptul ca intrarea in vigoare a prevederii privind ordinului de protectie inclus in legea 217/2003,nu  a trecut neobservata de victime si ca in 2015, de pilda, s-au pronuntat 365 de hotarari judecatoresti cu acest subiect,ceea ce demonstreaza interesul victimelor pentru apelarea la justitie.Problema nu este insa rezolvata decat partial.Ordinul de protectie poate functiona pe o perioada determinata de timp,iar legislatia este incompleta pentru o protectie reala full-time a victimelor.

O alta problema nerezolvata este cea a adaposturilor pentru victime,care este data de lege in sarcina autoritatilor locale. Conform site-ului Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse (ANES), exista un numar de circa 15 judete in care nu exista nici un adapost pentru victime,dupa cum nu exista decat un singur centru de reeducare pentru agresori.

Concluzia nu este decat una: violenta impotriva femeilor este o problema reala si grava-in 2014 au fost ucise in familiile romanesti 142 de femei-cate 5 femei la doua zile, ceea ce este de-a dreptul terifiant, ca sa nu mai vorbim de loviri, amenintari, injurii,violente sexuale, hartuire sexuala la locul de munca sau pe strada etc,etc. Mediul rural nu mai concureaza mediul urban,instructia (sau lipsa acesteia) nu mai are mare importanta,varsta,de asemenea. Cu alte cuvinte,violenta impotriva femeilor in Romania  se dovedeste a exista peste tot.

Ce trebuie facut pentru reducerea si eradicarea acestui fenomen ?

In primul rand ANES trebuie sa isi faca treaba mai bine, sa realizeze statistici,sa ceara CONES ( un alt organism care cuprinde autoritati la nivel inalt din toate domeniile) sa elaboreze harta reala a violentelor impotriva femeilor-nu a violentei in familie-pentru a avea imaginea explicita a dimensiunilor fenomenului,sa puna in practica programe clare cu masuri concrete de identificare a victimelor,prevenire si combatere a fenomenului.Conferintele, mesele rotunde si declaratiile de presa nu sunt de ajuns. E nevoie de croirea unui model de solutii pe care ar trebui sa-l aiba la indemana o victima-femeie,din momentul exercitarii asupra sa a violentei si pana la incetarea acesteia si la sanctionarea agresorului,cu verificarea in concret a conditiilor de protectie,cazare,ajutor financiar etc,pentru ca prevederile legii sa nu fie doar vorbe.

Trebuie facute eforturi pentru elaborarea unei directive europene privind violenta impotriva femeilor,pentru care se pronunta si insista grupul socialist din Parlamentul European. Semnarea si ratificarea Conventiei de la Istanbul a Consiliului Europei privind violenta impotriva femeii si a violentei domestice de cateva state membre UE ( intre care si Romania in 2016), nu poate duce la garantarea drepturilor femeilor victime ale violentei in spatiul UE,fiind nevoie, cum acelasi grup socialist o cere, ca UE insasi ca entitate sa adere la aceasta conventie.

E nevoie sa tratam problema violentei impotriva femeilor ca pe o problema extrem serioasa,politic, nu politicianist,cu antrenarea tuturor parghiilor sociale,cu constiinta ca in sec. 21 un asemenea fenomen este o prezenta rusinoasa,care pune in umbra cele mai mari realizari din domeniul apararii si realizariidrepturilor omului.Violenta impotriva femeilor este o pata pe obrazul umanitatii, o boala care poate si trebuie sa fie eradicata.


Niciun comentariu: