joi, 16 ianuarie 2014

Romanii trebuie sa stie ca nu sunt imigranti in spatiul UE!


Recent am primit raspuns la intrebarea adresata Comisiei Europene in cursul lunii noiembrie 2013, in care solicitam clarificarea terminologica a statutului de cetatean european. In opinia mea, calitatea de cetatean european nu se poate confunda sub nici o forma cu cea de imigrant in spatiul UE.

Interesul acestei clarificari pentru cetatenii romani este evident, mai ales in contextul actual in care in unele state membre se aud voci care invoca “fluxul de imigranti din estul si centrul Europei” ca pe un fenomen care declanseaza probleme interne acestor state. Or, cetatenii romani sunt cetateni europeni, statutul lor este definit de tratate, iar semnalele de alarma trase de unele sau altele dintre statele membre in legatura cu migratia nu pot fi indreptate impotriva romanilor, acestia avand drepturi specifice calitatii lor de europeni. De aceea, consider ca raspunsul comisarului Viviane Reding este un bun inceput pe calea rezolvarii unor probleme legate de libera circulatie a romanilor in spatiul european, de vreme ce acest raspuns este urmatorul:

“Comisia recunoaste faptul ca terminologia este importanta.
In acest sens, Comisia constata ca dreptul cetatenilor UE de a se deplasa si de a se stabili in interiorul UE, fie din motive economice, fie din alte motive, in conformitate cu Tratatul UE, este fundamental diferit fata de posibilitatile pe care Tratatul UE le ofera resortisantilor tarilor terte care fac obiectul normelor in materie de imigratie.
Ar trebui sa nu existe nici o ambiguitate cu privire la aceasta diferenta legala intre cele doua statute si intre seturi diferite de drepturi. Comisia subliniaza faptul ca limbajul utilizat trebuie sa reflecte aceasta diferenta”.

Acest raspuns, extrem de concis, este insa suficient pentru fundamentarea, pe de o parte, a abordarii de catre cetatenii romani a propriului statut si pentru exercitarea in cunostinta de cauza a drepturilor acestora in spatiul european.

Pe de alta parte, discursuri ale reprezentantilor unor forte politice precum UKIP din Marea Britanie, care pun in ecuatie “imigratia ilegala” cu “regulile europene care permit deplasarea libera a 500 milioane de oameni in spatiul UE”, lasand clar sa se inteleaga ca imigratia se refera si la cetateni europeni, pot avea efecte negative asupra celor neavizati. De aceea, aceasta clarificare a Comisiei Europene este necesara.Asadar,romanii care se deplaseaza in spatiul UE nu sunt migranti,nu li se pot aplica prevederile legale ale nici unui stat membru referitoare la migratie,nu pot fi inclusi in statistici sau planuri nationale de migratie.Migratia este un fenomen cu care Europa se confrunta de multa vreme,migratia are cauze si efecte diferentiate pentru fiecare stat,mai ales pentru acelea care au avut colonii,poate fi legala sau ilegala si ,in consecinta, tratata diferentiat.Dar migratia nu ii priveste pe cetatenii romani pentru ca acestia isi exercita dreptul european la mobilitate atunci cand se deplaseaza in UE.

Spun si repet aceste lucruri, pentru ca romanii sa isi cunoasca bine drepturile si sa pretinda sa le fie respectate oriunde in spatiul UE s-ar afla.

Niciun comentariu: