miercuri, 14 noiembrie 2012

Cum afecteaza cancerul viata femeilor la locul de munca si necesitatea unei legislatii UE care sa le protejeze


Un mediu de lucru sanatos si in siguranta este un factor esential in calitatea vietii unei persoane si este, de asemenea, un motiv de ingrijorare colectiva.


Guvernele statelor membre din intreaga UE sunt constiente de beneficiile sociale si economice ale unui mediu de lucru sanatos si in siguranta. Ele se folosesc in mod constant de date statistice actualizate, fiabile si comparabile, date care sunt vitale pentru stabilirea obiectivelor de politica si adoptarea unor masuri adecvate precum si intreprinderea unor actiuni de preventie. Eu consider insa ca femeile au probleme specifice de sanatate, care sunt absente din politicile de sanatate si de siguranta la locul de munca: pe de o parte riscurile implicate sunt fie necunoscute fie subestimate, iar pe de alta parte, prioritatile de siguranta sunt definite in sectoarele si ocupatiile dominate de barbati. Acest esec in a tine cont de problemele de sanatate specifice femeilor la locul de munca constituie un obstacol in calea unor politici eficiente privind sanatatea ocupationala si egalitatea de tratament.


Stim ca in fiecare an milioane de europeni sunt diagnosticati cu boli grave pe termen lung. Femeile dezvolta cel mai frecvent forme de cancer precum ar fi cel de san, de col uterin, ovarian sau cancer pulmonar.


Cancerul de san este cel mai raspandit tip de cancer in randul femeilor din intreaga lume. In 2009, rata standardizata de deces pentru cancerul de san in cadrul UE-27 s-a ridicat la 23.1 decese la 100 000 de locuitori. (Sursa: Eurostat)


Din punctul de vedere al intregii Europe, 60.000 de femei dezvolta cancer de col uterin si 30.000 mor din aceasta cauza in fiecare an, in timp ce numarul de femei care traiesc cu cancer de col uterin (tratat sau nu) la un anumit moment in timp, in Europa, este de peste 175.000. (Sursa: Asociatia europeana a cancerului de col uterin)


Desi progrese mari continua sa fie facute in cercetare si tratament, cancerul, ca o boala pe termen lung, ramane o problema cheie de sanatate.

In ciuda acestor boli grave, femeile isi doresc si au dreptul la o viata normala si de a continua sa lucreze.

Ce legislatie UE avem in vigoare pentru protejarea acestor drepturi?


Principiile de baza care reglementeaza protectia sanatatii si a sigurantei lucratorilor sunt prevazute in Directiva-cadru 89/391/CEE din 1989. Obiectivul acestei legislatii este de a incuraja masurile de imbunatatire in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca. Toate sectoarele de activitate, atat publice cat si private, sunt acoperite de aceasta legislatie care stabileste un principiu important: angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, iar lucratorul are obligatia de a respecta instructiunile angajatorului de sanatate si securitate si sa raporteze potentialele pericole.


Au femeile resursele financiare pentru o ingrijire de specialitate?


Pentru a putea primi un tratament adecvat si ingrijire de specialitate si de calitate, fiecare femeie ar trebui sa isi poata permite financiar sa solicite asistenta profesionala. Suntem constienti de faptul ca, in medie, femeile din UE castiga in jurul valorii de 17% mai putin pe ora decat barbatii. Desi diferenta globala de remunerare intre femei si barbati s-a redus in ultimul deceniu, in unele tari diferenta de remunerare intre femei si barbati de fapt s-a marit.


Femeile lucreaza mai putine ore, si, adesea, cu norma redusa, cu scopul de a combina responsabilitatile lor familiale cu munca platita, responsabilitati care nu sunt distribuite in mod egal in cadrul familiei. Ca rezultat, femeile au pauze mai frecvente in cariera si de multe ori nu se intorc la un loc de munca cu norma intreaga. Veniturile si pensiile lor devin astfel mai mici, asigurarea de sanatate inferioara si au un risc crescut de saracie la batranete.

Ce se poate face?- Dezvoltarea unor politici eficiente de siguranta profesionale, atat europene cat si nationale, precum si politici de sanatate bazate pe dimensiunea de gen;
- Pentru a imbunatati utilizarea bugetului de sanatate, este absolut necesar sa se elaboreze o strategie nationala, pe baza analizei datelor si a resurselor financiare ale bugetului.

- Punerea in aplicare a unor programe de prevenire a cancerului in randul femeilor, avand in vedere ca aceasta boala poate fi detectata mai devreme si se pot salva mai multe vieti in randul femeilor; iar ca un impact pozitiv, vom avea o mai mica presiune bugetara pentru stat;

- Prin urmare, abordarea acestor boli grave din Europa este o chestiune de realizare si de aplicare a programelor de sanatate publica despre care stim deja ca sunt fiabile, iar toate tarile europene trebuie sa fie incurajate sa acorde prioritate acestor programe. In cadrul acestor programe ar trebui sa fie evidentiate bolile grave, in special pentru femei, si ar trebui sa fie alocate resursele financiare pentru un tratament adecvat si ingrijire de specialitate;

- Bugetarea de gen este un instrument specific pentru protejarea sanatatii femeilor si pentru acest motiv, statele membre ar trebui sa il sprijine cu fermitate. Acestea ar trebui sa includa o perspectiva de gen la toate nivelurile acestui proces bugetar. Statele membre ar trebui sa aloce resursele bugetare necesare pentru prevenirea, depistarea timpurie si tratamentul in cazurile de cancer care afecteaza femeile.

- De exemplu, statele membre aloca o multime de resurse pentru boli, cum ar fi: alcoolul, drogurile si tutunul, care sunt, in general, boli ale barbatilor. Resursele financiare pentru acestea sunt mai mari decat sumele alocate pentru bolile specifice pentru femei;

- Numarul de ani de viata potentiali pierduti din cauza unor cauze de deces externe este de cinci ori mai mare la barbati decat la femei. O analiza a utilizarii bugetului pentru ingrijirea sanatatii in statele membre arata ca de multe ori se acorda prioritate situatiilor de urgenta. O situatie de urgenta implica de cele mai multe ori boli cardiovasculare si cauze externe (accident de circulatie, sinucidere, omucidere, inec, intoxicatii cu alcool, etc.)

- De asemenea, statele membre ar trebui sa restructureze veniturile si cheltuielile, in scopul de a promova egalitatea de gen, in special pentru politica de securitate sociala;

- Cancerul de san, fiind principala cauza de deces si ani de viata potential pierduti pentru femei, trebuie mentionat ca beneficiile de alocare a bugetului in aceasta directie se regasesc si in imbunatatirea calitatii vietii pentru barbati. In ceea ce priveste utilizarea bugetului de ingrijire a sanatatii din punct de vedere al egalitatii de gen, este important de a discerne o legatura intre macroeconomie si utilizarea eficienta a banilor cheltuiti.

- Una dintre cerintele principale este de a creste gradul de constientizare publica prin introducerea in scoli a unor programe educative pentru promovarea unui stil de viata sanatos. Calitatea serviciilor si accesibilitatea acestora trebuie sa constituie piatra de temelie a strategiilor nationale. strategiile nationale anti-cancer ar trebui sa fie considerate prioritati in elaborarea bugetelor nationale de sanatate.


Ce se poate face pentru reintegrarea femeilor pe piata fortei de munca?


- Sanatatea precara, in special boala pe termen lung, inca reprezinta un factor major de excludere de pe piata fortei de munca. A facilita revenirea la viata activa a unui lucrator care a trecut printr-o boala severa pe termen lung, reprezinta un pas important spre redresare pentru individ, si, de asemenea, o realizare importanta pentru comunitate ca intreg;

- Putem facilita reintegrarea la locul de munca, prin promovarea unei abordari generale integrate, deoarece numai in acest fel putem imbunatati eficienta unei politici menite sa promoveze reintegrarea femeilor cu boli cronice. In mod evident, o abordare integrata a nevoilor lucratorilor necesita o abordare integrata in ceea ce priveste politicile. O mai mare integrare a politicii adresate muncitorilor bolnavi pentru a se putea intoarce la locul de munca ar putea imbunatati viteza si calitatea de reluare a locurilor de munca asa cum prevede si Strategia UE 2020;

- La nivelul UE, Comisia Europeana ar trebui sa invite, in cadrul discutiilor preliminare, un grup format din pacienti cu cancer si din ingrijitori, inainte de a dezvolta o legislatie puternica privind conditiile pentru bolnavii de cancer din Europa.


Speram ca institutiile UE vor fi mai constiente si hotarate sa actioneze in vederea imbunatatirii legislatiei in domeniul asistentei medicale si vor ajuta femeile sa beneficieze de o viata decenta si in conditii de siguranta.


Niciun comentariu: