marți, 28 februarie 2012

Victoria femeilor la Oscar..

Scurt, ca n-am timp, despre revelatia Oscarurilor de anul acesta.Adica,despre revelatia pe care am avut-o eu luand act de ceremonie si premiati,si anume:un triumf multilateral al FEMEII! Pe de o parte, Merryl Streep,cea mai buna actrita pentru rolul lui Margaret Thatcher,pe de alta parte Octavia Spencer,pentru cel mai bun rol feminin secundar.Ambele femei trecute de prima tinerete,inteligente,de loc sexy, slava domnului ca am inceput sa mai lasam de o parte acest criteriu umilitor si idiot,nimic altceva decat sexismul pur impunandu-l peste tot, precum patrunjelul in orice mancare la posturile de gatit romanesti.

In al treilea rand,Angelina,scumpa de ea, cea mai frumoasa si mai isteata femeie din lume, dupa parerea mea, care a facut gestul cel mai mediatizat, si anume, si-a aratat piciorul drept prin despicatura rochiei ei negre, impecabile,un picior impecabil, frumusete pura si arma perfecta feminina.(Sa fi scapat si de obsesia silicoanelor? Sper ca da, chiar daca nu si la posturile tv romanesti acolo unde nu se pot asculta rezultatele meciurilor Stelei fara ca ochii celor interesati sa nu fie scufundati in niste silicoane..).Angelina, deci, a aratat ca puterea unei femei sta si in felul in care stie sa-si foloseasca frumusetea de la Dumnezeu, dar nu si propria sa fiinta..Exclamatia pe care a scos-o cand si-a aratat piciorul a spus tot.

Asadar,doua premii dintre cele mai importante merg la doua femei ne-sexy, pentru doua roluri de compozitie:femei puternice, destepte, ambitioase, oneste,
afectuase ,calde, dure..cu alte cuvinte, fiinte umane.O victorie totala contra cliseelor sexiste, contra stereotipurilor..

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

Totul la Oscar este o politică economică cu relevanţă în încasările filmelor. Credeţi că acel picior a ieşit de sub rochie întâmplător? Eu sunt convins că rochia a fost făcută special ca acel picior să iasă de sub rochie. Probabil că dacă am reuşi să tragem cu urechea prin marile case de filme am afla că doamnele despre care vorbiţi au început să aibă o cotă mai scăzută din cauza vârstei şi magnaţii caselor de filme le-au "pompat" un pic de celebritate pentru a mai fi în top încă un an de zile şi a scoate bani de pe urma lor. La Oscar nu este ca la Ursul de Aur, Oscarul este despre bani şi nu despre calitatea filmului. Premiul vinde filmul şi actorul. Sigur, nu spun că filmele şi actorii nu sunt de bună calitate, alegerea dintre candidaţi este mercantilă.