vineri, 24 februarie 2012

Sondaje pe teme europene

Pe un site francez, Agora, mi-au atras atentia cateva sondaje de opinie,interesante pentru noi, ca europeni, ca si francezii,noi avand insa mai putina experienta in acest domeniu.Astfel, peste 51% dintre respondenti cred ca a acorda drept de vot non-cetatenilor este o gresala, dreptul de vot fiind asimilat cu nationalitatea. A doua intrebare se refera la viitorul monedei euro, pe care in jur de 68% o vad disparand in curand din spatiul european.
Fara sa acord o importanta mai mare decat ar trebui acordata acestor sondaje cotidiene,nu pot sa trec cu usurinta totusi, peste importanta intrebarilor si peste felul categoric in care se degaja raspunsul majoritatii.Pentru ca aceste doua subiecte sunt unele de actualitate si la noi,puse des pe tapetul discutiilor din mass media si din sfera politica.Si aceste raspunsuri pe care le dau cei ce frecventeaza site-ul Agora, nu pot fi considerate chiar lipsite de importanta.Si atunci, ma intreb: noi pe ce lume traim?Noi vrem sa intram in zona euro, toate sondajele o arata.Noi vrem ca romanii sa aiba drept de vot in tarile unde traiesc, o spun toate sondajele.Suntem naivi sau doar neinformati?

2 comentarii:

nica_ptr spunea...

Daca "mari conducatori" ai UE ne vor trata ca pana acum, atat moneda euro cat si uniunea in sine vor fi un fiasco cat de curand. Transformarile care s-au produs dupa 1990 in Europa si modul in care sunt tratate tarile din vechiul bloc ma duc la concluzia ca cei din vast s-au salvat de la criza economica in 1990 pe spatele celor din est. Daca vestul nu spargea estul ar fi ramas fara piata de desfacere si s-ar fi confruntat cu o criza de supraproductie. Multe firme din vest erau in pragul falimentului in acea perioada, iar dupa "revolutiile" din est si-au revenit ca urmare a deschiderii unor noi piete unde si-au valorificat produsele si serviciile. De multe ori imi pun intrebarea. Oare noi romanii suntem atat de prosti incat nu putem sa accesam fondurile europene si sa aducem in tara macar banii pe care in cotizam la UE ? Parerea mea este ca ni se pun piedici pentru a accesa aceste fonduri, pentru a ne tine in continuare pe post de piata de desfacere. In concluzie ,cred ca atata timp cat UE va avea un grup de tari care va dicta politica economica fara a tine cont si de parerea celorlanti treaba nu va merge bine. Cu privire la dreptul de vot sunt de acord ca fiecare cetatean sa voteze acolo unde isi are domiciliul sau dupa caz rezidenta. Fiecare sa voteze acolo unde traieste. Nu sunt de acord sa-ti exprimi optiunea de vot pentru Romania in conditiile in care locuiesti efectiv si iti desfasori activitatea in alta tara .

Bibliotecaru spunea...

Dezmembrarea monedei unice europene ar fi o greşeală. Deşi convine SUA pentru că astfel reuşeşte să-şi folosească surplusul de monedă folosit ca valută forte în locul euro, este evident că astfel se face loc şi monedei orientale în Europa.

Relativ la dreptul de vot acordat non-cetăţenilor... nu prea înţeleg la ce se referă.