vineri, 26 noiembrie 2010

Strategia guvernului Boc de combatere a violentei in familie..

Aseara, intr-un talk-show, distinsa, frumoasa si isteata consiliera a primului ministru, dna Vass, a folosit secundele oferite de moderator pentru concluzii la discutia dramatica despre tara noastra, salarii, pensii, criza, pentru a oferi nu stiu cui, o ramurica inflorita, simbol, zicea ea, al luptei impotriva violentei domestice..Asta ca sa arate ca stia ca ieri a fost ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor.

Precizez,inca o data si pentru dna Vass: ziua de 25 nov nu vizeaza numai violenta domestica, dar, in calitatea sa de reprezentant al guvernului, dna Vass are un interes major sa puna reflectorul luptei contra violentei numai pe violenta din familie, pentru ca in felul acesta femeile uita ca violenta cea mai mare este cea exercitata de guvern impotriva acestora, prin reducerea salariilor, reducerea alocatiilor, reducerea perioadei de concediu platit pentru cresterea copilului, cresterea somajului femeilor,saracirea si traficarea romancelor in vederea practicarii prostitutiei.
Astea sunt formele majore de violenta impotriva femeilor.

Cat despre violenta in familie, guvernul ar trebui sa se abtina sa ofere flori victimelor acesteia: ultimele date despre victime ale violentei in familie arata astfel:2008:11534 victime din care 5390 femei, 2009-12461 din care 6804 femei,iar decese in 2008 -137 si in 2009-101.Pentru anul in curs nu avem date. De altfel, datele prezentate sunt oferite de Agentia nationala pentru protectia familiei(ANPF) inainte de a fi desfiintata de guvern, care a desfiintat si ANES(Ag nationala pt egalitate de sanse), cea care, de bine, de rau, avea programe pentru combaterea violentei in familie.Asadar, guvernul Boc nu are nici institutii, nici programe, nici fonduri pentru a lupta impotriva violentei domestice.

Bine ca are bani sa cumpere o floare pe care dna Vass sa o ofere in direct neantului..

joi, 25 noiembrie 2010

Inca o zi internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

25 noiembrie a fost decretata ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor si in fiecare an, in aceasta zi, avem parte de luari de pozitie, de marcarea zilei, de prezentare de date statistice etc.
Consider aceasta zi de o importanta deosebita pentru ca ea ne aminteste( macar o data pe an) despre existenta, persistenta si amplificarea an de an a celei mai rusinoase activitati umane:violenta impotriva a mai bine de jumatate din populatia globului, exercitata de barbati, de guverne, de mass media, de internet,de publicitate.

Pentru ca violenta impotriva femeilor nu inseamna numai violenta in familie, asa cum se incearca a se induce in mentalul colectiv de diversi factori,ci mult mai mult:violenta impotriva femeilor este faptul ca femeile sunt mai sarace decat barbatii, ca femeile sunt discriminate, hartuite sexual, traficate in scopul prostitutiei sau al muncii fortate ori a sclaviei, violenta impotriva femeilor inseamna si folosirea ca pe o marfa a corpului femeii in productii publicitare ori pornografice...
Iar de comiterea, perpetuarea, insuficienta combatere si prevenire a acestei VIOLENTE se fac vinovati toti factorii pe care i-am mentionat.In plus, femeile insele se victimizeaza prin pastrarea tacerii asupra violentei.

Solutia?Solutiile?Femeile din generatia internetului ar trebui sa stie mai bine sa se autoprotejeze, sa inteleaga ca lupta impotriva violentei indreptate asupra lor incepe din propria familie si ca in mana lor sta cel putin un instrument extrem de eficace pe termen mediu si lung:educarea propriilor lor copii, baieti si fete, in spiritul respectului fata de oameni, al demnitatii umane, al egalitatii intre femei si barbati. Simplu.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Prodemocratia consulta(cam tarziu..) romanii...

CCBS a facut un sondaj la comanda Prodemocratia despre votul uninominal si efectele lui asupra alegatorului.
Eram in parlament cand s-a elaborat noul sistem electoral. Pe mine m-a interesat mai ales din punctul de vedere al participarii femeilor la decizie. Cu alte cuvinte, am facut imediat legatura intre ceea ce stiam despre sistemele electorale care permit luarea de masuri de discriminare pozitiva si am ajuns rapid la concluzia ca acest nou sistem de vot va duce la reducerea numarului de femei in parlament. Am primit si confirmarea ulterioara, deoarece Comisia de la Venetia ( instrumentul juridic suprem al Consiliului Europei) a facut un raport pe aceasta tema ,iar concluzia sa a fost ca numai in sistemele de vot majoritar cu lista de partid asemenea masuri pot fi luate, in nici un caz in situatia votului uninominal.
In prezent, femeile alese prin vot uninominal in parlamentul Romaniei reprezinta cam 9% din totalul parlamentarilor.Sunt comisii permanente in care nu exista nici o femeie.
Cred cu tarie ca reprezentarea corespunzatoare a femeilor in parlamente este de natura nu numai a face o corecta reprezentare a populatiei, dar, mai ales pentru ca prezenta femeilor alese creaza cel putin premiza (daca nu certitudinea) ca problemele specifice ale femeilor( sanatatea, saracia, familia, educatia, violenta, traficul etc) pot fi mai bine rezolvate de femei.

Dar, inafara acestui considerent "de gen", votul uninominal are si alte neajunsuri, care se vad foarte bine din analizarea sondajului despre care vorbesc:
-nu sunt alesi cei mai buni, cei mai cunoscuti, cei mai votati dintre candidati;
-cei alesi nu sunt mai prezenti intre alegatori, mai interesati de problemele lor decat ceilalti:78% dintre alegatori nu isi cunosc deputatul, 89% nu isi cunosc senatorul, 71%-78% dintre alegatori nu s-au intalnit niciodata cu alesul lor de la alegeri,59% dintre alegatori sunt nemultumiti de cei alesi prin vot uninominal;
-60% dintre alegatori vor vot majoritar.

In plus fata de sondaj, as mai comenta ca din cauza acestui sistem ,grupuri mari de alegatori raman efectiv nereprezentate: astfel, locuitorii municipiului Bacau, care au votat in proportie de 35% social-democratii, nu au nici un parlamentar social democrat care sa ii reprezinte, Bacaul trimitand in parlament numai liberali si democrat-liberali, deci parlamentari de dreapta.

Salut acest sondaj, desi Prodemocratia trebuia sa il faca in 2008, cand a propus schimbarea sistemului de vot, si consider ca singura cale de urmat pentru determinarea celui mai potrivit sistem de vot pentru romani este calea dezbaterii publice, facuta din vreme, pe indelete si cu onestitate.

vineri, 12 noiembrie 2010

Punct de vedere cu privire la unele prevederi ale legii 202/2010 privind accelerarea solutionarii proceselor

Legea nr 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, cu exceptia reglementarilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notariala, care intra in vigoare in 60 zile de la data publicarii.

In calitate de avocat si de expert in drepturile omului, consider ca sunt cateva aspecte ale acestei legi care trebuie cunoscute si intelese de toata lumea, statul, prin institutiile sale nafacand cu adevarat o pregatire a populatiei si neoferind explicatii in acele domenii inedite in legislatia romanesca.

1.Procedura de citare a partilor unui proces se modifica in sensul ca , daca partea sau reprezentantul acesteia, a semnat de primirea citatiei,citarea acelei parti nu se mai repeta si se considera ca partea are cunostinta de tot ceea ce se intampla in dosar pana la darea hotararii.Cu alte cuvinte, daca partea semneaza personal o singura data citatia, nu va mai fi niciodata citata in dosar, dar se va considera ca este la curent cu desfasurarea procesului si nu va mai putea invoca faptul ca nu a fost citata.

-daca doreste sa fie citata prin intermediul unui alt mijloc de comunicare decat prin agentul procedural, partea poate indica :un nr de fax, adresa de email,telefon.Atentie,insa, la felul in care instantele uzeaza de acestea, daca le comunicati si doriti sa fie utilizate de instanta.

2.Oricine considera ca exista diversitate de practica a instantelor din tara in legatura cu solutionarea unui tip de litigiu, poate sesiza Avocatul Poporului iar acesta are indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.

3.Se introduce un articol nou-578 indice unu in codul de procedura civila, care interzice punerea in executare a hotararilor privind evacuarea din imobile cu destinatia de locuinta in perioada 1 dec-1 martie a anului urmator, cu exceptia cazurilor in care creditorul face dovada ca nu are unde locui sau ca debitorul are o alta locuinta.
Cu alte cuvinte, daca o persoana obtine in instanta o hotarare de evacuare dintr-o locuinta proprietatea sa a unei alte persoane care o detine pe nedrept, proprietarul este privat de dreptul de a intra imediat in locuinta timp de trei luni, fara ca textul sa prevada o corecta despagubire pentru repararea pagubei.
Consider textul ca fiind neconstitutional, prin incalcarea dreptului de proprietate precum si prin lipsirea de efecte pe o perioada limitata a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

In ceea ce priveste noua procedura a divortului prin acord :

-se poate desface casatoria prin acord in fata instantei de judecata indiferent de durata casatoriei si indiferent de faptul daca din casatorie au rezultat sau nu copii.Toate capetele de cerere privind divortul :numele de purtat dupa casatorie, incredintarea copiilor minori, pensia de intretinere, dreptul de a pastra legatura cu copilul, partajul de bunuri comune, pot fi solutionate prin invoiala partilor.

Avand in vedere importanta deciziilor care se iau cu acest prilej si faptul ca instanta nu mai administreaza probe, recomand asistarea partilor de catre avocati care vor putea acorda consultanta necesara evitarii unor greseli ireparabile.
Simplificarea procedurii de divort in lipsa asistentei juridice de specialitate, poate fi generatoare de prejudicii serioase.

-casatoriile din care nu au rezultat copii minori se pot desface in fata ofiterului de stare civila sau in fata notarului, care emit un certificat de divort.
De mentionat ca daca sotii nu se inteleg cu privire la unele aspecte : numele de purtat dupa divort, de pilda, ofiterul de stare civila sau notarul trebuie sa indrepte partile spre instanta de judecata.
Data emiterii certificatului de divort este data incetarii casatoriei.

Personal, consider ca desfacerea casatoriei nu trebuia inclusa intr-un act normativ care vizeaza accelerarea solutionarii proceselor. Nu actiunile de divort incarca rolul instantelor, ci mai ales actiunile cu caracter patrimonial, redobandirea proprietatilor,cererile privitoare la drepturile salariale, de pensii etc.
Prin prezenta lege se scoate,practic, divortul din sfera judiciara si se paseaza unui organ administrativ sau notarului responsabilitatea luarii unor decizii care tin de dreptul familiei.Masura va avea ca efect alterarea relatiilor de familie si lovirea la baza acestei institutii, familia, una dintre putinele respectate inca in Romania.

Consider ca un divort se poate pronunta prin acordul partilor, dar numai de catre instanta de judecata.

vineri, 5 noiembrie 2010

"Sa ne iubim, sa terminam al mortii haos"..

Adrian Paunescu a plecat dintre noi.L-am cunoscut personal, am fost colegi, o vreme, in delegatia Romaniei la Consiliul Europei. Il priveam cu respect, cu adoratie chiar, pentru ca el a fost pentru mine si multi altii din generatia mea, creatorul cenaclului Flacara, care mi-a luminat viata in anii dinainte de '89. A fost autorul unor poezii sublime pe care prietenul meu, Gil Ionita, plecat si el prea deverem, a compus melodii sublime: "Sa ne iubim", "Capul lui Mihai Viteazul" si atatea altele..Sunt sigura ca azi vor curge laudele, vorbele frumoase, regretele..Dar Adrian Paunescu n-a avut parte de pretuirea multora, din motive mici, meschine.
Ne priveste acum de sus, senin, si ne iarta.
Adrian Paunescu a fost cel mai mare poet al ultimilor ani,poet al iubirii, al dragostei de tara, de tarani, de parinti..
Adrian Paunescu a fost un politician social-democrat inimos, cu dragoste de neam, cu sperante pentru viitorul frumos si demn al tarii lui..
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l puna unde ii este locul,printre valorile mari ale spiritului romanesc.