marți, 13 ianuarie 2009

Despre indemnizatia pentru cresterea copilului

O stire din presa de azi:mama tripletilor cere modificarea legii,ma face sa comentez putin regimul juridic a ceea ce in limbaj comun european se numeste :"concediul parental".Romania este una din tarile in care plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face pe o perioada generoasa:doi ani.In multe tari perioada este mai scurta,de regula de un an, iar cuantumul indemnizatiei difera.Sunt si tari care nu cunosc acest sistem.Scopul incurajarii de catre specialistii europeni a introducerii concediul parental este legat, in primul rand, de nevoia cresterii natalitatii.In al doilea rand,vizeaza egalitatea de sanse,atat mama cat si tatal copilului putand beneficia de acest concediu.Islanda este tara care conditioneaza partajarea anului de concediu intre cei doi parinti, sub sanctiunea pierderii a sase luni daca unul dintre parinti nu isi creste efectiv copilul.
La noi,perioada de doi ani(prea mare,dupa parerea mea,dar in vremurile acestea de criza, cand somajul crete vazand cu ochii,este o solutie..),este apanajul femeilor, mai ales.Azi vreau sa vorbesc insa despre convingerea mea ca in cazul nasterilor multiple,sau consecutive in interiorul perioadei de doi ani(sau trei, pentru copilul cu handicap),parintele trebuie sa primeasca atatea sume cati copii creste.Iar instantele judecatoresti s-au pronuntat deja.
Mentionez ca pe rolul Parlamentului exista deja o initiativa a mea in care propun acest lucru.Astept ca fostii mei colegi ,actuali parlamentari, care au semnat alaturi de mine, sa faca demersuri pentru adoptarea acestei legi.

2 comentarii:

Ged spunea...

Cand spuneti "parintele trebuie sa primeasca atatea sume cati copii creste", banuiesc si sper ca va referiti la cei 200 de lei care sunt alocatia speciala pentru copil, ci nu la cei 600 pana la 4000 de lei, care sunt primiti de parintele ce se afla in concediu postnatal.
In caz contrar, fara a incerca sa va ofensez cumva, va cred ori prea visatoare, ori de-a dreptul rizibila.
Va puneti cumva problema cate familii din Romania, care nu au copii sub 2 ani, dar sunt compuse din 4-5 sau chiar 6 membrii, sunt obligate sa traiasca dintr-un salariu care poate ca nu depaseste 6-7 sute de lei? Eu sunt aproape sigur ca numarul lor este extrem de mare. Nu va ganditi cata inechitate generati cu propunerile dumneavoastra, daca aveti in vedere multiplicarea indemizatiei acordate parintelui in concediu postnatal? Realizati cat de mult solicitati de la pipernicitul buget al tarii? Va ganditi ca zeci, poate chiar sute de mii de femei apte pentru maternitate vor apela la meseria de mame permanente?
Poate mai reflectati putin la implicatiile pe care le genereaza propunerea dumneavoastra.

Lucia Lepadatu spunea...

Felicitari, doamna Cliveti! Initiativele dv.chiar sunt binevenite si pot rezolva problemele noastre cele mai dureroase.