miercuri, 8 octombrie 2008

Sanse egale pentru bolnavii romani in Europa?

Franta , tara membra a Uniunii Europene, trece printr-o serioasa criza de personal medical.In zona rurala este o mare lipsa de medici.Nu pentru ca salariile n-ar fi atractive-cateva mii de euro pe luna, iar pentru cei care practica liber,chiar 10000 euro lunar- nu pentru ca in satele Frantei conditiile din spitale sau de infrastructura ar fi deficitare.Ci, pur si simplu pentru ca medicii francezi nu vor sa profeseze in zone rurale.

Si atunci, Franta s-a gandit la o strategie pe termen scurt si mediu pentru a nu lasa contribuabilul francez lipsit de asistenta medicala de specialitate: permite cu mare larghete venirea de medici din Romania.De asemenea, autoritatile locale sunt incurajate sa faca totul pentru ca acesti medici romani sa se simta bine, sa devina cat mai curand parte a comunitatii si sa-si faca treaba.

O intreaga societate munceste pentru ca deficitul de medici sa nu afecteze starea de sanatate a locuitorilor francezi din zonele rurale, inclusiv agentiile specializate in vanatoarea de halate albe.Un reprezentant al unei astfel de agentii declara ca vine lunar in Romania, verifica personal CV medicului roman invitat in Franta, se intalneste cu familia acestuia,discuta amanuntit despre obiceiuri si sperante, si face tot ce trebuie pentru ca nici un obstacol sa nu stea in calea realizarii scopului sau si al medicului roman:plecarea din tara si exersarea profesiei de medic in Franta.

Un reporter intreaba pe agent: nu aveti nici o problema de morala, stiind ca in Romania este la ora actuala un deficit de medici, si ca tot mai multi medici romani pleaca spre vest? Nu, raspunde acesta, meseria mea este sa gasesc cei mai buni medici pentru francezi.

Stiu ca stiti bine care este situatia corpului medical in Romania, domnule ministru al sanatatii;v-am auzit chiar declarandu-va ingrijorat de exodul medicilor romani spre Europa.Dar nu v-am auzit venind cu solutii,sau macar,lansand un apel catre corpul medicilor, catre experti si catre romani, in general, pentru a initia dezbateri nationale pentru gasirea de solutii, daca ministerul sanatatii nu le gaseste.

Franta se ocupa de sanatatea cetatenilor sai si prefera medicii romani, care sunt bine pregatiti.Traim intr-o lume liberala, in care preceptul:”Laissez faire, laisser passer” functioneaza minunat.Numai ca, ce ne facem noi, romanii,de vreme ce acest principiu functioneaza in sensul ca la noi se fac medicii si de la noi pleaca,gata formati, spre Europa? Este liberalismul acesta o solutie si pentru Romania? Sau ar mai trebui sa punem statul la treaba pentru gasirea de solutii si pentru noi,cei de aici? Circulatia marfurilor si serviciilor este un principiu European, dar de ce alte tari europene se gandesc la cetatenii lor, in timp ce Romania de azi, dupa ce a luptat sa deschida portile spre vest, le-a lasat pur si simplu vraiste? Nu e prea mult liberalismul acesta?


Romania are nevoie de medici: starea de sanatate a romanilor este precara.Se moare inca de tuberculoza, ca sa nu mai vorbesc de cancer, care face ravagii, sau de bolile cardio-vasculare.Copiii nostri sunt mai bolnavi decat alti copii, romancele sufera mai mult de cancer, iar la capitolul diabet suntem campioni.Scoala de medicina romaneasca este inca una recunoscuta pe plan mondial, iar absolventii acesteia sunt de-a dreptul vanati de agentii de plasare.Ce faceti pentru medicii romani? Ce faceti pentru bolnavii romani? Trebuie sa sfarsim toti prin a pleca din Romania?

Un comentariu:

Lucia Lepadatu spunea...

Doamna Cliveti, nu mai vorbiti de Franta, ei nu au un ministru Nicolaescu care se conduce dupa principiul "patul lui Procust": atat e bugetul, atati bolnavi tratam, restul nu ne intereseaza, pot muri. Acest ministru insa ignora, de fapt nu cred ca a reusit sa inteleagam ca se afla in fruntea acelei nobile bresle care au ales sa-si faca din juramantul lui Hipocrat un crez, acela de a salva vieti.
Chiar decizia ministrului Nicolaescu de a deturna tomograful de la Bacau spre un tinut mai favorabil din punct de vedere electoral ne demonstreaza faptul ca nu il intereaseaza oamenii nici macar din punct de vedere al distributiei teritoriale si al statisticii.
Din pacate traim in Romania iar eforturile dv. se izbesc de zidul autoritatilor.
Sunt de parere ca parlamentarii ar trebui sa exercite un control mult mai eficient asupra executivului, altminteri toate nerealizarile executivului sunt contorizate, la gramada, ca apartinind intregii clasei politice, Parlamentului.
Si inca ceva, va rog spuneti celor de la presa ca acele imagini cu parlamentari dormind sunt din alte legislaturi, senatorului Bucur i-a expirat mandatul in 2004.
Va doresc numai bine si un nou mandat!