marți, 21 octombrie 2008

NU denumirii de "legea mamelor"!

Salut adoptarea de catre Parlament a modificarilor legislative privind majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Acestă modificare legislativă asigură o susţinere reală familiilor cu copii, mama sau tatăl putând opta pentru rămânerea acasă şi îngrijirea copilului.Initiativele multiple care s-au concentrat in propunerea legislativa votata recent pot constitui o rezolvare pe termen scurt a problemelor legate de scaderea natalitatii si sprijinirea familiilor tinere in Romania. Sunt necesare insa,măsuri ferme şi urgente în sprijinul familiilor cu copii, în ceea ce priveşte armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie, construirea de creşe şi grădiniţe, subvenţii pentru familiile tinere,un plan national impunandu-se cu necesitate.
Si, atentie, sintagma”legea mamelor” nu este corespunzatoare spiritului si literei legislatiei romanesti in materie.Daca se impune vreo denumire specifica, aceasta poate fi „legea concediului parental”,notiune europeana si care are un efect clar din punctul de vedere al egalitatii de sanse pentru femei si barbati:atrage atentia tatilor ca in noile conditii financiare stimulative, ar trebui sa se implice in ingrijirea copiilor lor”.Altfel,legea nu va face decat sa creeze o noua diferenta intre parinti,mamele asumandu-si in continuare in exclusivitate aceasta sarcina.Si aceasta nu este o tinta europeana”.



PREŞEDINTE,

2 comentarii:

Tudorina spunea...

Sunt complet de acord cu Dvs. In Romania inca mai exista mentalitatea ca de cresterea copiilor se ocupa doar mamele iar tantii n-au decat o vaga legatura cu ei.
Asta provine si din faptul ca in familiile traditionale romanesti, femeile au grija si de copii dar si de barbati. Ele fac mancare, spala, calca, fac curat. Barbatii se poarta ca niste musafiri la ei acasa.

Lucia Lepadatu spunea...

Nu pot decat sa va dau dreptate, doamna Cliveti. La noi se vorbeste doar de mame, despre tati si responsabilitatile acestora in familie, in cresterea si educarea copiilor nimeni nu spune nimic.
Ar fi fost bine ca populatia sa fi ramas fidela matriarhatului pentru ca rolul femeii ar fi fost, astfel, recunoscut.
De fapt, astazi, decidentii politici si, din pacate, mass-media ignora rolul si contributia femeii la evolutia societatii. In opinia acestora, femeia nu exista decat atunci cand sunt facute declaratii sexiste si discriminatorii asupra carora nimeni dintre autoritati nu se sesizeaza. Societatea nu este pregatita sa sanctioneze astfel de manifestari si de aici nu mai e mult pana la considerarea femeii ca obiect sau sclava in gospodarie.
Deocamdata atat!