duminică, 21 septembrie 2008

Femei din Romania,votati femei la 30 noiembrie!

Suntem nemultumite,noi, femeile, de prezenta noastra in diferite structuri,mai ales in cele de decizie.Ne plangem ca barbatii au acaparat posturile de "sefi",ca noua ne ramane munca grea si implicarea,ca suntem discriminate etc.Este momentul acum sa incetam sa ne autodiscriminam,cel putin in plan electoral.Un raspuns pe care l-am primit de la ANES ca urmare a unei interpelari,ne pune in garda in ceea ce priveste sansele femeilor in procesul electoral:in regiunea de est a tarii femeile participa la vot in proportie de 90%,dar se implica in luarea deciziilor in proportie de 19%.In Centrul tarii participarea la vot este substantiala,dar implicarea in problemele comunitatii este redusa. Oltencele sunt chiar mai prezente la vot(aproape 100%),dar lasa aproape in aceeasi masura rezolvarea treburilor comunitatii pe seama barbatilor.Nici macar in mai emancipata zona de vest lucrurile nu stau altfel.
Concluzia? Suntem cetateni constiinciosi,votam,dar credem ca rolul nostru social se sfarseste aici.De ce? Pentru ca multe femei se declara dezamagite de politica, locala sau nationala.
Votul din noiembrie poate schimba lucrurile.Toate partidele au nominalizat candidaturi feminine, poate mai multe decat la alte alegeri.Stim bine ca nu toate colegiile vor fi castigatoare,mai ales pentru femei, dar exista sanse mai multe pentru acestea de a se implica, de a vorbi despre proiecte, de a veni cu solutii noi.Nu exista mecanisme de discriminare pozitiva in cazul votului uninominal(cum sunt cota,metoda zipper,locuri eligibile rezervate, acestea functionand in cazul listelor).Dar exista sansa iesirii la rampa a mai multor femei.Si exista, asa cum am vazut, un electorat feminin activ,care vine la vot in masa.Sa convingem deci, acest electorat, sa voteze femei!Politica are nevoie de mai multa implicare feminina,de mai multe decizii in care reprezentantele celor 51 de procente din populatia Romaniei sa devina active in mod concret.
Deocamdata,propunerea mea de alternanta pe listele pentru alegeri locale a femeilor cu barbatii, nu a fost aprobata de parlament.Voi insista in acest demers,care face ca in Franta, tara cu vot uninominal pentru legislativ, sa aiba 40% consilieri locali femei, care se pot afirma si deveni vizibile pentru a candida cu sanse mari pentru parlament.
Ramane, deci, chemarea de catre candidatele femei la vot a electoratului feminin.Sa nu ne lasam pacalite de tendinta pronuntata de a prezenta femeile implicate deja in politica drept niste esecuri.Sunt cazuri izolate.Despre munca celorlalte nu se spune nimic.Trebuie sa fim solidare!

16 comentarii:

victor spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ioana spunea...

Implicarea femeilor in politica este necesara pentru a asigura o reprezentare corecta a optiunilor celor ce merg la vot.Paritatea de gen a candidatilor este necesara, iar egalitatea de sanse trebuie sa fie un obiectiv social national. Votul din noiembrie sper sa aduca mult mai multe femei in Parlament, pentru a trece de umilitorul prag de 9%, in conditiile in care media la nivelul tarilor UE este de 24%. Doamnelor, aveti curajul de a vota femei!!!

florin spunea...

Spatiul mediatic pe care il ocupa femeile din viata politica in ultimul timp pare a fi "umplut" de circ si misoginism. Nu se doreste sa se remarce femeile care sunt implicate in mod real in politica, numarul mare al acestora in consiliile locale sau judetene fiind relevant. Exemplul femeii la cratita, la mop si la crosetat pe care l-a dat Udrea il ultimul timp este unul de adancire a doamnelor in starea de sclavie. Sper ca femeile sa se trezeasca si sa voteze femei care le propun masuri concrete pentru reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala. Pentru eliminarea discriminarii ( la care suntem campioni),solutia este alegerea femeilor in posturi de conducere.

dan spunea...

Foarte multi din tinerii din Romania ar vota chiar o femeie in fruntea tarii. Eu astept alegerile din noiembrie cu nerabdare pentru ca sunt sigur ca vor fi candidate puternice ce vor castiga in fata barbatilor pentru ca ele vin cu proiecte concrete si nu cu vorbe goale cum s-au obisnuit unii dintre politicieni. Sustin femeile competente si sper ca in Parlamentul viitor sa fie mai multe si mult mai vizibile mediatic pentru a da curaj si celor din linia a doua.

danutza spunea...

Atacurile cu tenta sexuala din ultimele zile la adresa unei femei nu fac altceva decat sa sublinieze misoginismul pe care barbatii il duc pana la extrem in viata politica. Sper ca femeile sa nu se lase pacalite de aceste marsavii si sa voteze femei la votul uninominal din noiembrie.

elvira spunea...

Politica nu trebuie sa mai fie tabu pentru femei, chiar daca ascensiunea pe scara ierarhica pare a fi uneori un calvar. Femeile din Romania inca nu au inteles ca doar o reprezentanta a lor le poate intelege problemele si poate propune solutii viabile. Politica nu mai poate fi facuta de blonde ce impart sarmale sau croseteaza la televizor, ci de femei pentru care scandalul si barfa nu sunt modalitati de PR. Conteaza atat calitatea , cat si cantitatea celor implicate implicate. Pe cand un sistem zipper?

ioana spunea...

Experientele multor altor tari au artat ca procentul femeilor implicate in politica nu va creste fara ajutorul unor masuri specifice, cum ar fi cotele de reprezentare ale partidelor. Reprezentarea echilibrata a femeilor si barbatilor de care se vorbeste acum nu este altceva decat praf in ochi, iar lipsa femeilor din guvern este o dovada elocventa a egalitatii sanselor in prezent. Si pentru votul din noimebrie partidele au validat prea putine candidate fata de numarul membrilor femei. Slaba reprezentare a femeilor sau nominalizarea lor in colegii cu putine sanse de reusita indica in continuare mentalitatea traditionalista a politicienilor de la noi. Totusi, au nevoie de votul nostru. Aveti sprijinul meu!

marius spunea...

Promovarea drepturilor femeilor nu poate fi facuta decat de catre femei. Eu recunosc ca la noi rolul barbatilor in promovarea egalitatii inseamna doar asigurarea primei pozitii si rezervarea pentru femei a functiilor de executie. Am insa convingerea ca mai multe femei in politica, in Parlament, in Guvern, in functii de conducere poate fi un exemplu pozitiv cum ar fi cel al Norvegiei de exemplu.

marilena spunea...

Studiile arata intr-adevar ca femeile nu voteaza femei, in mare parte pentru ca numarul celor care se implica in viata publica este destul de mic. Oricum, femeile nu se simt reprezentate de politicieni barbati pentru ca acestia nu inteleg sau nu vor sa inteleaga diferentele de salarizare, de responsabilitate in viata de familie si in cea profesionala. Important este ca, la votul ce se apropie, femeile sa se identifice in candidatele (asa putine cum sunt) si sa le voteze.

ancuta spunea...

Voi vota femei pentru ca sunt convinsa ca lucrurile ar merge mai bine.O posibila surpriza a uninominalului ar fi ca femeile sa cistige si acolo unde chiar colegii din partid nu le acorda sanse.Succes!

ancuta spunea...

Voi vota femei pentru ca sunt convinsa ca lucrurile ar merge mai bine.O posibila surpriza a uninominalului ar fi ca femeile sa cistige si acolo unde chiar colegii din partid nu le acorda sanse.Succes!

doina spunea...

AM PARCURS UN DRUM LUNG DIN '90 PANA ASTAZI IN CEEA CE PRIVESTE PROMOVAREA EGALITATII DE GEN (LEGI, INSTITUTII, ARMONIZARE DIRECTIVE ...} DAR , IN PLAN REAL, IN VIATA DE FIECARE ZI S-AU REALIZAT PREA PUTINE. ACEEASI MENTALITATE PATRIARHALA, ACELASI MISOGINISM SOCIAL SI VIOLENTA 'ENDEMICA' FATA DE FEMEI.DESPRE POLITICA NUMAI DE BINE DAR ...NICIUN PROGRES IN CEEA CE PRIVESTE OPORTUNITATILE DE AFIRMARE ALE FEMEILOR. IN CONDITIILE IN CARE O NATIUNE INTREAGA TOLEREAZA UN LIMBAJ SI UN COMPORTAMENT PUBLIC TRIVIAL, SEXIST, DISCRIMINATORIU FATA DE FEMEI LA CEL MAI INALT NIVEL DE REPREZENTARE CE SA MAI SPERAM ...ACESTE MANIFESTARI CREEAZA MODELE PENTRU CEILALTI SI ASA INTRAM INTR-UN CERC VICIOS INTRETINUT {MAI MULT SAU MAI PUTIN CONSTIENT} DE PRESA.IMI DORESC SA CUNOSC MAI MULTE FEMEI PUTERNICE, CU INITIATIVA SI DORINTA DE SCHIMBARE SOCIALA - FEMEI CURAJOASE, INDEPENDENTE CU IDEI SI PROGRAME DE UTILITATE PUBLICA , CU MARE CAPACITATE COMUNICARE SI DE DIALOG (VOCILE FEMEILOR NU SE AUD DELOC IN SPATIUL PUBLIC CU EXCEPTIA CELOR LEGATE DE SCANDAL SAU MONDENITATI). IMI PUN SI O INTREBARE : DE CE ACCEPTA FEMEILE (PERSONALITATI PUBLICE) SA FIE TRATATE DIFERIT IN TALK SHOW - URI, INTERVIURI ETC. ? NU SUNT INTREBATE DESPRE PROIECTELE POLITICE / SOCIALE CI DESPRE VIATA PERSONALA SI ALTE AMANUNTE DOMESTICE.MAI SUNT MULTE DE DISCUTAT IN LEGATURA CU ACEST SUBIECT SI, DIN PACATE, NOIEMBRIE E APROAPE.

carmen spunea...

Dragii mei,sunt o mama care ,de 25 ani,isi creste singura copiii,doi baieti,acum barbati,cel mic fiind inca nenascut la vremea cand tatal lor,dupa ce a absolvit facultatea,perioada in care l-am sustinut,si-a dat seama ca trebuie sa-si refaca viata,fara sa se mai uite la ce lasa in urma.Acum sunt si o tanara bunica,am o minune de nepotica,o domnisoara care,curand ,va implini 5 luni! V-am spus toate astea pentru ca ma gandesc ca nimeni nu poate simti si intelege prin ce treci in asemenea situatii mai bine decat o femeie. Nu pot sa nu recunosc ca sunt o multime de barbati buni,tati nemaipomeniti,dar cati nu sunt care habar nu au de existenta copiilor lor,care nu au grija daca copiii lor au ce le trebuie,cine stie mai bine decat mama,femeia,ce trebuie pentru casa si copiii ei?! M-a amuzat figura lui m-me Udrea,tricotand,cam stangaci,in fata natiunii.A facut-o si pe asta!Cam caraghioasa scena,pacat ca ne mai fac de ras si asa individe,cat de bine intentionate ar parea.Haideti,stimate doamne si domni destupati la minte, sa dam o sansa femeii,alegand femei in parlamentul Romaniei,femei destepte si frumoase,luptatoare inversunate pentru ce ni se cuvine noua,femeilor,haideti sa le dam o sansa celor puternice si hotarate sa nu se lase usor in fata barbatilor,carora tare li se pare ca este firesc sa fim la cratita si langa copii,la facutul temelor,haideti sa ne dam noua,tuturor,de fapt,sansa sa aratam ca suntem puternice,asa anonime,ca noi ducem greul casei,iar la drepturi si compensatii ,cu toata vorbaria cu egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul,realitatea arata ca nu este chiar asa.Haideti sa alegem femei,care sa stie sa lupte cu suflet si implicare pentru viitorul nostru ,al fetelor si nepoatelor noastre. Alegeti aceasta femeie frumoasa,desteapta si luptatoare greu de doborat,care este d-na avocat Cliveti(ne onoreaza si ne asigura de reusita aceasta femeie deosebita,care este si un om minunat si un teribil profesionist,nici nu ne-ar fi putut reprezenta mai bine altcineva!),haideti sa "ne-o facem "cu mana noastra,sa nu pierdem aceasta ocazie a alegerilor de la 30 noiembrie,sa alegem cat mai multe femei care sa stie cum si unde "sa bata",pentru rezolvarea a cat mai multor probleme,pentru o stabilire a legislatiei care sa ne fie prielnica noua si generatiilor care vin,sa facem,alegand femei cat mai multe,sa avem asigurate pozitia si siguranta in societate. Mergeti la alegeri si alegeti femei,dragii mei!

ioana spunea...

Ai dreptate, Doina, noiembrie este aproape si cred ca toate femeile s-au saturat sa fie marginalizate si sa se multumeasa cu locul unde le este ingaduit sa stea. Barbatii sunt multumiti ca suntem incarcate cu responsabilitatile casnice, de educatie, cu cele profesionale si nu mai avem timpul fizic sa ne manifestam in viata politica. Eu sunt convinsa ca cea mai buna reprezentare pentru problemele femeilor poate fi data doar de femei.

ioana spunea...

Intr-un final de mandat avem "onoarea" de a avea o femeie ministru, ce surpriza chiar la Ministerul Muncii. Calitatea profesionala nu o pun la indoiala, imi ridica insa un semn de intrebare faptul ca in ultima ora cabinetul Tariceanu a descoperit ca suspendarea ministrilor pentru suspicinuni de coruptie ii lasa fara oameni in ministerele cu care vor sa isi faca campanie electorala. Pana la urma se pare ca femeile aduc voturi!!!
Important este ca femeile sa fie reprezentate de femei pentru sensibilizarea societatii in privinta egalitatii de gen. Astfel, va fi stimulata eliminarea barierelor care impiedica exercitarea deplina a drepturilor femeilor.

Lucia Lepadatu spunea...

Daca am trai, intr-adevar, intr-o societate democratica, femeia ar fi nelipsita din viata politica, cu atat mai mult cu cat se implica. Dar in Romania nu se intampla asa, democratia este ciuntita pentru ca egalitatea de sanse la nivel politic nu exista. Si nu va exista atata timp cat conducerea politica este reperezenata in proportie de peste 90% de barbati. Am fi idealiste sa credem ca acestia, din marinimie si generozitate se vor da deoparte si vor rezerva locuri pentru femei.
Votez femeia care are ce spune, care a dovedit ca reprezinta ceva, care a construit ceva, si nu pe aceea pe care un sef de partid a rasplatit-o cu un loc.