vineri, 23 aprilie 2010

23 aprilie


Sfantul Gheorghe, 23 aprilie..Mare sarbatoare crestina ortodoxa. Dar nu despre acel Gheorghe vreau sa vorbesc, ci sa omagiez cateva personalitati bacauane care poarta acest nume.


O sa incep cu George Bacovia, marele poet simbolist.Liceul la care a invatat, numit "Bacovia" pe timpul comunistilor, a revenit la vechea sa titulatura"Ferdinand", pe timpul democratiei.Desigur,asa se numea acest liceu cand Vasiliu Gheorghe, nascut in comuna Bacau, in 1881, luna septembrie 5 , frecventand cursurile acestui liceu a depus examen de ultima clasa liceala in anul 1902/3, obtinand nota medie generala 6,43, asa cum atesta certificatul de absolvire a studiilor liceale nr 138/19 sept 1903.Dar, cati Bacovia are Romania?"Verde crud, verde crud, mugur alb si roz si pur...".Multumita lui Alifantis, oamenii ii canta inca versurile:"Te uita cum ninge decembre..","Singur, singur, intr-un han departe..".

Si mi-e drag Bacovia si pentru ca a fost membru al Baroului Bacau, chiar daca nu a profesat avocatura..


George Apostu, mare sculptor, mort in exil:numele lui este purtat de Liceul de Arta si de Centrul cultural.O personalitate pe care am omagiat-o in 2008 in Parlament, cu prilejul aniversarii a 600 de ani de atestare documentara a Bacaului, cand am cunoscut-o pe sotia si fiica acestui mare artist.


George Enescu, desi botosanean prin nastere si universal prin geniu, a fost inspirat de dealurile si plopii Tescanilor de Bacau cand a creat Oedip,La Tescani un monument remarcabil sta inca in asteptarea implinirii vointei sale testamentare, de a fi ingropat, alaturi de Maruca sa, la Tescani.Din pacate, ea a vrut altfel..


Gheorghe Mocanu, profesorul meu de desen de la scoala nr 5 din Onesti, pictor de talent, ale carui lucrarile sunt expuse chiar acum la Muzeul de arta din Bacau .Un om care savarsea minuni: era atat de indragostit de arta, de pictura, credea cu tarie ca arta poate forma personalitati, incat a reusit sa faca din generatii intregi de elevi ai sai, pictori.Eu, care nu eram in stare sa desenez nimic, am ajuns sa pictez icoane pe sticla.Profesorul nostru ne ducea sa pictam pe malul Casinului, in apa caruia inmuiam pensula si ne bucuram in culori pe blocul de desen.Profesorul nostru ne ducea prin oras si ne explica intelesul unor sculpturi abstracte,amplasate pe malul Trotusului, langa sala de sport purtand numele Nadiei.

Am gasit o imagine a lui si o pun pe blog, cu tot respectul si dragostea.

Ce vremuri..Ce oameni..


Felicitari de ziua onomastica tuturor celor care poarta numele Pamantului( Gheorghe vine de la gorgos, pamant in greaca). La multi ani!

Niciun comentariu: