miercuri, 4 ianuarie 2017

E nevoie de gratiere

Se vorbeste din ce in ce mai insistent despre amnistie si gratiere.Desi sunt avocat, sau tocmai pentru aceea, o manifestare de clementa dupa multi, foarte multi ani de severitate judiciara excesiva,este mai mult decat benefica.

Din punct de vedere al politicii penale,Romania este o tara dura.Faptele considerate infractiuni sunt numeroase,exista chiar o inclinatie exagerata a legii spre despicarea firului in patru, spre inventarea de infractiuni,spre intocmirea de dosare penale,chiar daca faptei comise i se potriveste mai curand eticheta de contraventie ori chiar abatere disciplinara.

Suntem tara in care pentru orice fapta penala, cu un grad infim de pericol social,se aplica pedeapsa cu inchisoarea. Nu amenda,nu alte tipuri de sanctiuni,doar inchisoarea. Asa se face ca inchisorile romanesti sunt arhipline,asadar statistic stam bine la sanctionarea infractiunilor. Uitam insa cu desavarsire ca exista ceva ce se numeste "preventie", o institutie care exista in organigrama politiei judiciare,dar care, se vede, nu face mare lucru in a preveni comiterea de fapte penale prin metode specifice.De parca ne-am feri sa prevenim, sa avertizam,sa iertam sau sa sanctionam mai bland prima abatere,fapta cu pericol social redus,produsa din culpa, accidentul. Accident, in Romania,inseamna mai ales accident de circulatie,de prea multe ori soldat cu victime,iar pentru astfel de fapte suntem prea ingaduitori: nu mi se pare ca cel ce conduce un bolid cu 150 km/ora,fara sa respecte regulile, si care omoara pe ocupantii unei Dacii conduse corect, ar trebui sa fie considerat ca a ucis din culpa si lasat in libertate. In schimb,un hot marunt,care fura pentru a manca, ajunge sigur in penitenciar.

Christine Lagarde,sefa FMI, a fost condamnata penal pentru neglijenta,dar Franta are un sistem penal flexibil, in care faptele pot fi sanctionate fara privare de libertate.O neglijenta in serviciu de tipul celei comise de Lagarde ar trimite un roman dupa gratii pentru cel putin 6 ani.

Ce incerc sa spun?

Este timpul unor schimbari in politica penala romaneasca,dar sunt masuri care se pot lua eficient numai in timp,cantarind cu grija implicatiile si consecintele acestora.Juridicul este un domeniu mai esential decat oricare altul, pentru ca nimic nu se poate face inafara sa.De unde nevoia de analiza, sinteza, dar si de actiune.

E nevoie de diminuarea numarului detinutilor din penitenciarele romanesti,de reducerea numarului persoanelor stigmatizate de condamnari penale pentru "orice",e nevoie de gratiere,de amnistie,masuri care se pot lua rapid si salutar.

Niciun comentariu: