luni, 30 mai 2016

77 de oncologi dintr-o lovitura..

Nu 7, ca in povestea croitorasului cel viteaz, ci 77..Dar nu e de gluma,ci o problema foarte serioasa,fata de care simt nevoia sa ma pronunt.

Daca in ceea ce priveste scandalul dezinfectantilor frauda si pericolul social sunt evidente,in cazul medicilor invitati sa participe la un congres de specialitate,care s-ar face vinovati prin aceasta de comiterea infractiunii de luare de mita, este evident ca nu ne mai facem bine.Din punct de vedere penal, desigur.

Sa admitem ca medicii au fost vizitati de catre firma de medicamente,care are,in mod legal, de altfel, dreptul de a-si face politica de marketing si care a prezentat acestora un medicament folosit in tratamentul cancerului.

Sa retinem ca nimeni nu afirma ca acest medicament este un fals, o contrafacere,sau apa chioara precum dezinfectantii mai sus pomeniti, deci este un medicament verificat, admis de forurile competente sa fie folosit, inclusiv in Romania.

Sa recunoastem  ca medicii,specialisti in oncologie au interesul profesional de a participa la congrese medicale si ca pot fi sponsorizati in aceasta activitate.

Sa admitem ca s-ar putea ca acesti medici sa recomande pacientilor lor medicamente produse de aceasta firma,medicamente permise in circuitul medical.

Si atunci, unde e mita? Unde e pericolul social al acestei participari la un congres medical cu sponsorizarea unei firme de medicamente?Are medicul dreptul de a recomanda orice medicament considera acesta ca face bine pacientului,sau trebuie sa fie cenzurat in aceasta actiune?

Are dreptul pacientul sa beneficieze de medicamente bune,recomandate de medicul bine pregatit profesional?

Da,industria farmaceutica este una dintre cele mai prospere in lume, da, oamenii consuma multe medicamente,da medicii recomanda medicamente.Dar aceste realitati au pandantele lor: speranta de viata a crescut semnificativ,apar maladii noi,cercetarea medicala costa enorm,iar pacientii au dreptul la cele mai bune solutii medicale, la medicamente si medici buni.

Revenind in plan juridic,atata vreme cat nu se face dovada ca cei 77 ar fi  primit sponsorizarea cu conditionarea si promisiunea corespunzatoare de a recomanda medicamentul produs de sponsor, chiar daca stiau ca nu e unul de calitate, acesti medici nu au comis nici o fapta penala.




Niciun comentariu: