vineri, 14 mai 2010

Elitistii si regretele

N-am nici o satisfactie cand vad cum, unul cate unul, mai direct, mai voalat, "elitistii" nostri fac mea culpa pentru faptul de a-l fi sprijinit pe Traian Basescu si oamenii lui. Oameni precum Cristian Tudor Popescu sau Alina Mungiu Pippidi, intelectuali pana in varful unghiilor, recunosc zilele acestea public ca au gresit.Ba chiar doamna Mungiu, mai directa, ca orice femeile, nu se sfieste sa se autocritice in termeni duri, criticand, totodata, un intreg grup caruia ii apartine si al carui leadership si l-a asumat:"ar trebui sa ne fie rusine ca i-am adus la putere pe astia". Cam asa suna spusele sale.
E bine, mai bine mai tarziu decat niciodata, dar, vorba romanului"scroafa e moarta in cotet" si cuvintele, desi puternice, nu mai pot face mare lucru.Pentru ca sunt cuvinte spuse tarziu, dupa ce alte cuvinte , spuse repetat, cu obstinatie ani de zile, au comis raul.

Da, "astia" au ajuns la putere mai ales pentru ca oameni cu carte, cu experienta si cu impact la public si la mass-media s-au declarat pe fata sustinatorii lor.Exista o masura in toate, spune o vorba veche, iar intelectualii de talia celor citati o cunosc si tocmai de aceea ar fi trebuit nu sa nu-i critice pe "ceilalti", ci sa nu-i mai laude neconditionat pe "astia".Cum ar fi fost daca romanilor li s-ar fi prezentat corect si echidistant de catre un intelectual de marca, adevarul despre unii si altii?
Alegand calea dezechilibrului, atacand global o parte si laudand alta de asemenea, intelectualii elitisti romani s-au implicat politic si si-au negat propriul statut.

Au pierdut si ei, si poporul.Pentru ca acum, cand am ajuns acolo de unde cu greu vom mai iesi, nu ne incalzesc prea mult regretele celor mintosi.

Salut, totusi, puterea unei femei puternice , cum este doamna Mungiu, de a recunoaste ca a gresit.Din pacate, in ciuda evidentei dezastrului in care se afla Romania, alti elitisti ai "alora" pledeaza inca pentru ei, storc piatra seaca pentru a gasi argumente in favoarea lor , facand eforturi demne de o cauza mai buna.

Lasati-i, stimati intelectuali, sa se justifice, sa explice, sa plece! Si puneti mintea voastra in slujba cui merita.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Multi dintre romani sunt oameni foarte inteligenti iar unii dintre ei au ales sa inalte ode si sa prea-mareasca onor conducatorii, fara limite, fara argumente si in ciuda evidentei.
Dintre acestia, putini recunosc acum, la ceas de mare cumpana, ca au gresit alegerea, majoritatea preferand, dintr-un orgoliu nemasurat si o slugarnicie netagaduita, sa stranga din dinti, sa aduca in continuare elogii si sa ne fericeasca cu "ce bune masuri adopta guvernantii!".
Daca intelectuali s-au putut lasa manipulati de Zeus si radiau de fericire cand ii ridicau osanale, ce sa mai spunem de oamenii simplii.
Este un fel de colaborationism care lucreaza impotriva populatiei iar ei nici in ceasul al 12-lea nu il recunoasc, din pacate.
Vai, TIE, Natie Romana!

4 iunie 2010, 21:37