miercuri, 22 octombrie 2014

Canada are nevoie de medicii romani.Dar cu vizele, cum ramane?

 O stire de astazi anunta interesul autoritatilor  canadiene pentru medicii si personalul medical din Romania, mai ales in domenii precum radio-oncologia si radiologia.In scopul atragerii de personal medical romanesc doritor sa lucreze in Canada, reprezentanti ai Ministerului Integrarii vor fi prezenti in Romania in cursul lunii noiembrie.

Pana aici, toate bune.Interesul strainilor, de data aceasta ,al canadienilor, pentru scoala romaneasca de medicina si specialistii nostri in domeniu, ne onoreaza ,demonstreaza valoarea acestora si reprezinta, in acelasi timp, noi oportunitati pentru lucratorii romani din acest domeniu, de a-si exercita profesia in strainatate in conditii cu siguranta mai bune decat in majoritatea spitalelor romanesti si cu salarii, desigur, mai atragatoare.

Gasesc insa ca, inca o data,suntem pusi intr-o situatie incorecta,noi, romanii: foarte recent,Romania a solicitat din nou sprijinul UE pentru "convingerea" Canadei sa renunte la obligativitatea vizelor pentru romani.Dupa cum stim, numai cetatenii romani,bulgari si croati se 'bucura" de acest tratament diferentiat din partea Canadei,in timp ce restul cetatenilor Europei, categorie care ne cuprinde si pe noi,pot intra in Canada fara vize in baza statutului lor de cetateni europeni.Acest demers nu a fost urmat de solutia asteptata de Romania.

Pe perioada cat am facut parte din Parlamentul European am fost membra a delegatiei UE-Canada si am avut ocazia sa particip la trei intruniri cu autoritatile canadiene de top in domeniul emigratiei,intre care senatorul Tilson, seful comitetului de resort din Parlamentul canadian.A fost una dintre temele mele predilecte si am invocat cu hotarare necesitatea eliminarii tratamentului discriminatoriu al romanilor cu privire la vize.De fiecare data, ni se dadeau asigurari ca acest fapt se va produce curand.

Daca invitatia autoritatilor canadiene adresata medicilor romani reprezinta o modalitate concreta, preliminara, de schimbare a atitudinii Canadei cu privire la obligativitatea vizelor pentru romani, atunci salut cu bucurie aceasta initiativa.

Daca insa aceasta reprezinta numai o atitudine interesata,prin care Canada urmareste sa isi rezolve o problema interna de politica medicala,nu mi se pare un lucru de lauda. Lasand de o parte dreptul medicilor romani de a munci in conditii mai bune, pe care il respect si sustin, consider ca acest moment este unul pe care autoritatile romane ar trebui sa il speculeze in sensul cel mai pozitiv al cuvantului, in scopul readucerii pe tapet a necesitatii desfiintarii vizelor pentru romani.Este momentul stabilirii unui calendar clar,al modalitatilor concrete prin care nu numai medicii de care are nevoie Canada, ci si toti romanii sa poata obtine un statut egal cu al celorlalti cetateni europeni.

vineri, 10 octombrie 2014

Viata de familie implinita,calitatea de parinte, sunt calitati in plus in CV candidatului Victor Ponta




Familia Ponta este o familie frumoasa,unita.Parintii sunt oameni tineri,frumosi, care isi iubesc cu adevarat copiii si sunt iubiti de acestia.Am constatat personal aceste lucruri.Dar si pentru cei care nu-i cunosc pe sotii Ponta decat din informatiile si imaginile care apar despre ei in mediul virtual si in presa scrisa,aceste afirmatii sunt de necontestat.

E drept ca pentru oamenii obisnuiti,un cuplu extrem de cunoscut cum este cel al sotilor Ponta trezeste curiozitate,simpatie sau critici,dupa caz, intr-un mod mult mai intens decat fata de alte cupluri.FB,de pilda, este plin de poze postate de oameni obisnuiti,care surprind momente intime, gesturi, reactii, sentimente omenesti firesti,prin care cei ce le posteaza vor sa imparta cu ceilalti bucuria, mandria de a avea copii.Ma uit cu induiosare la aceste poze, inteleg ratiunea pentru care acesti “prieteni” imi trimit si mie zambetul copilului lor,si sunt recunoscatoare pentru asta.

Familia Ponta nu este altfel decat acesti prieteni FB: sunt mandri de copiii lor,de cuplul lor, posteaza imagini,impartasesc bucuria lor cu toata lumea.Faptul ca sunt persoane publice, ca exercita functii importante, ca sunt in lumina reflectoarelor tot timpul, sunt oare motive pentru ca sa se rusineze de realizarea lor cea mai importanta, copiii? Cred ca trebuie sa le recunoastem acestor oameni dreptul de a se bucura si a se lauda cu copiii lor!

Si mai cred ca aceasta trasatura a candidatului la presedintia Romaniei, Victor Ponta, este o calitate in plus,care ii imbogateste personalitatea,ii completeaza profilul si il face si mai uman.Si asta este categoric, in beneficiul tarii pe care se pregateste sa o conduca in calitate de presedinte.

miercuri, 1 octombrie 2014

Scrisoarea trimisa membrilor comisiei REGI


Redau varianta in limba romana a scrisorii pe care am trimis-o in 50 de emailuri catre membri comisiei REGI a Parlamentului European in urma cu o saptamana.Astazi, aceasta comisie a dat aviz favorabil candidaturii Corinei Cretu.Ma bucur pentru Corina, pentru Romania, pentru Europa.



Stimată colegă,stimate coleg,

In calitate de fost membru al Parlamentului European în care am reprezentat România, am avut ocazia să o cunosc foarte bine și să colaborez cu Corina Crețu, membru desemnat al echipei Comisiei Europene conduse de J.C.Juncker.

Corina Cretu este un politician cunoscut și respectat în România, având o activitate profesională și politică bogată, cu realizări notabile.
Interesată în cel mai înalt grad de aderarea României la UE, Corina Crețu a fost desemnată drept observator la Parlamentul European în 2005, iar din 2007 a devenit membru al PE, vice președinte al grupului S& D și vice presedinte al PE nou ales în mai 2014.

Corina Crețu poate contribui în mod substanțial la buna funcționare a echipei conduse de J.C. Juncker , care și-a propus, între altele , să administreze mai coerent și coordonat fondurile europene, să găsească căi noi de folosire a acestor fonduri pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, dar și să identifice mijloace mai potrivite pentru ca activitatea CE să fie mai vizibilă în rândurile milioanelor de cetățeni europeni.

CE are un rol esențial în guvernanța europeană,care implică, în mod fatal, instrumente și măsuri de ordin tehnic, rigide uneori și dificil de explicat.De aceea CE are nevoie de înțelegerea cetățenilor europeni,de acceptul acestora, de susținerea măsurilor impuse statelor membre, implicit oamenilor Europei.

CE trebuie să devină mai transparentă în explicarea deciziilor sale,care afectează uneori în mod negativ viețile cetățenilor UE. Nu intâmplător J.C. Juncker a declarat că iși dorește o echipă unită, cu o participare echilibrată a femeilor și bărbaților, o echipă formată din oameni diferiți,cu competențe variate,cu o bună susținere politică, caracterizați însă toți de spiritul european și încrederea în viitorul Uniunii.

Corina este un astfel de om. Ea posedă, în plus,experiența Parlamentului European,această instituție europeană fundamentală care emană de la cetățenii europeni și răspunde în fața cetățenilor. Această experiență este un argument solid și o o garanție puternică a îndeplinirii misiunii pe care președintele desemnat al CE și-a asumat-o în numele echipei sale: respectarea principiilor subsidiarității si proporționalității,măsuri coerente la nivel local, regional și național, întărirea UE în beneficiul și cu respectarea opiniei cetățenilor Europei.

De aceea vă recomand cu convingere excelenta candidatură a Corinei Crețu pentru viitoarea Comisie Europeană.



Minodora Cliveti
Fost membru al Parlamentului European