joi, 28 februarie 2013

Judetul Bacau saluta Europa in Parlamentul European




Am organizat in Parlamentul European,impreuna cu Consiliul Judetean Bacau,un eveniment de prezentare a judetului Bacau.


O expozitie de obiecte traditionale, de arta populara ,picturi,postere cu imagini din judet, un spectacol sustinut de ansamblul folcloric Busuiocul al Consiliului Judetean Bacau,degustarea de produse oferite de Agricola International Bacau,Domeniile Tohani si SC Your Friend Bacau au fost momentele esentiale al evenimentului.


In luarile de cuvant reprezentantii autoritatilor locale bacauane:vice presedintele CJ, Dumitru Braneanu,deputatul Cosmin Necula,senatorul Damian Draghici au prezentat diversele fatete ale judetului,personalitatile acestuia,proiectele si efectele aderarii Romaniei la UE asupra judetului.


Ambasadorul Romaniei in Belgia, dl Stefan Tinca a mentionat importanta deschiderii Romaniei ,implicit a judetului Bacau, spre Europa, avantajele apartenentei de jure a Romaniei la spatiul european,necesitatea folosirii parghiilor institutionale si financiare europene pentru dezvoltarea judetului.


Dna Marie Jose Laloy,guvernatoarea provinciei Brabantului Valon, a subliniat importanta acestui eveniment pentru realizarea de relatii directe intre Belgia si Romania,intre provincia pe care o conduce si judetul Bacau.

In fine Hannes Swoboda,presedintele grupului socialist din PE a salutat actiunea si a reafirmat sprijinul lui fata de  Romania,tara pe care o cunoaste si o admira.


A fost o actiune extrem de reusita:expozitia a atras numerosi vizitatori care au fost incantati de specificul obiectelor noastre traditionale, de mastile si costumele populare expuse, de tablourile minunate ale maestrului Ioan Maric.Numerosii oaspeti care au asistat la eveniment au apreciat in cel mai inalt grad produsele oferite de Agricola International, Domeniile Tohani si SC Your Friend,au cantat si s-au prins in hora cu artistii Busuiocului.Sunt bucuroasa ca am reusit sa fac aceasta prezentare a judetului meu in PE si sper ca, pe langa frumoasa amintire pe care a lasat-o publicului acest eveniment,sa reusesc, impreuna cu autoritatile judetului Bacau sa construiesc punti de legatura cu autoritatile belgiene pentru realizarea de proiecte comune in spirit european.

vineri, 8 februarie 2013

Liderii celor mai mari patru grupuri politice din PE atentioneaza ca adevaratele negocieri privind bugetul UE abia acum vor incepe






Intr-o declaratie comuna data publicitatii astazi, 8 o2 2013,liderii grupurilor popularilor, socialistilor si democratilor, liberalilor si verzilor din PE, analizand felul in care s-au derulat lucrarile Consiliului European si s-a decis configurarea bugetului Uniunii,constata cu surprindere ca “sefii de stat si de guverne au cazut de acord asupra unui buget care va duce la deficit structural”, care nu va rezolva nici una dintre marile probleme europene.

Invocand cu fermitate prevederile art 301 din Tratat, care impune constituirea unui echilibru bugetar,liderii grupurilor politice ale PE declara ca vor urmari in negocierea ce urmeaza ,patru linii directoare:
-flexibilitatea bugetului,care trebuie sa se manifeste intre ani si intre categoriile de cheltuieli;
-revizuirea obligatorie a bugetului,votata de o majoritate calificata a Consiliului,ceea ce va permite ajustarea periodica a cadrului financiar, deoarece “noi nu acceptam un buget de asteritate pentru 7 ani”;
-gasirea de resurse proprii pentru bugetul european,pentru a se completa sau chiar inlocui sistemul contributiilor nationale;
-construirea bugetului pe politici orientate spre viitor,nu pe prioritati mostenite din trecut.

Este evident ca in PE va avea loc o mare batalie pentru un buget corect, coerent, dedicat dezvoltarii,un buget eficient in care resursele europene sa fie folosite intelept,diferentiat pe domenii de maxim interes pentru fiecare stat membru.
Este evident ca la nivelul PE exista o identitate de opinii si de vointa de a actiona care vizeaza deopotriva,binele Europei in armonie cu binele fiecarui stat membru.

Si este, de asemenea, evident, ca modul in care presedintele Romaniei a tinut sa prezinte ca pe o realizare personala deosebita reducerea,practic, a  bugetului UE si  pe cel acordat tarii noastre ,demonstreaza ignorarea valului de proteste la nivel european si distoneaza cu pozitia altor sefi de stat: Francois Hollande, de pilda, s-a adresat PE in cursul acestei saptamani la Strasbourg spunand clar ca el refuza sa accepte ca modalitatea cea mai importanta de diminuare a efectelor crizei ar fi austeritatea,fapt cu care, evident  presedintele Basescu nu este de acord ,de vreme ce  guvernele numite de acesta au luat cele mai severe masuri de austeritate impotriva romanilor,iar el insusi accepta bugetul European tocmai aprobat,un buget al austeritatii,al ne-dezvoltarii,cu efecte antieuropene certe.





duminică, 3 februarie 2013

Marea Britanie, subiect al procedurii de infringement pentru tratament incorect al muncitorilor romani


In urma cu cateva luni am solicitat Comisiei Europene sa ceara explicatii Marii Britanii in legatura cu tratatamentul discriminatoriu al muncitorilor romani aflati in acest stat european.Raspunsul Comisiei a venit neasteptat de repede, urmat, cum se vede din stirea de mai jos, de declansarea procedurii de infringement.

Redau stirea cu satasfactia de a fi contribuit si eu prin demersul meu la rezolvarea unei probleme importante pentru compatriotii nostri care vor sa munceasca in Marea Britanie.

Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari, potrivit unui document obtinut de Agerpres.

Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.

'Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie. Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene', se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.

Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.

Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.



BIROUL DE INFORMARE AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ÎN ROMÂNIA ANUNŢĂ LANSAREA CONCURSULUI DE FOTOJURNALISM

Redau mai jos o stire despre o oportunitate adresata celor tinerilor romani care  studiaza foto jurnalismul, si anume anuntarea de catre Biroul de Informare al Parlamentului European în România a lansarii concursului de fotojurnalism. Obiectiv: Europa.

Concursul de fotojurnalism li se adresează studenţilor de la facultăţile de jurnalism, iar scopul acestuia este de a stimula interesul tinerilor jurnalişti pentru problematica europeană.

Cei care se vor înscrie în acest concurs vor trebui să realizeze materiale care să reprezinte o reflectare în imagini a valorilor europene şi a semnificaţiei cetăţeniei europene.

 Concret, participanţii trebuie să trimită o serie de cinci fotografii în alb-negru sau color care se vor încadra într-una dintre cele trei teme date, şi anume: 2013 - Anul european al cetăţenilor, Unitate prin diversitate în Europa de azi şi Patrimoniu cultural european. Lucrările înscrise în concurs vor fi însoţite de formularul de înscriere şi de o copie scanată după legitimaţia de student.

Regulamentului concursului şi formularul de înscriere se găsesc pe site-ul Parlamentului European, la adresa europal.ro. Data limită de transmitere a lucrărilor pentru acest concurs este 3 martie 2013.

Juriul este format din fotografi profesionişti, fotojurnalişti şi profesori universitari. Din fotografiile înscrise în concurs, cele mai reuşite 25 de serii vor fi publicate într-un catalog. Fotografiile cele mai reprezentative din fiecare serie, alături de alte 35 de poze alese din cele înscrise în concurs, vor fi prezentate într-o expoziţie care va fi deschisă la începutul lunii aprilie la Bucureşti, în spaţiul public european din strada Vasile Lascăr. Autorii celor mai bune cinci serii fotografice vor merge la Bruxelles pentru două zile, unde se vor familiariza cu instituţiile europene şi se vor întâlni cu membri al Parlamentului European.