miercuri, 2 martie 2011

Italia si onoarea

Dupa cum am aflat si noi,premierul italian este in prezent cercetat in mai multe dosare sub acuzatia de relatii sexuale cu minore.Fiind circumspecta,( meseria ma obliga sa respect prezumtia de nevinovatie) nu ma pot lansa in comentarii cu privire la aspectul juridic al problemei.Dar tin musai sa comentez o actiune de protest, de atragere a atentiei sau cum vrem sa-i zicem, a unor italience care au manifestat pe strazile Romei arborand niste afise inedite, in forma de T-shirt pe care erau inscriptionate mesaje din care reiesea ca italiencele nu mai vor sa fie cunoscute in lume drept niste femei care se pot imbogati daca au norocul sa fie placute de un barbat.
Adica, extrapoland exemplul lui Berlusconi la tot ceea ce inseamna "barbati-care- rasplatesc-material-favoruri-sexuale", aceste femei protesteaza fata de ceea ce lumea ar putea crede despre italience: ca ar fi femei care ar apela la astfel de solutii.

Nu erau multe aceste protestatare si nu le era usor sa faca ce faceau:nici in Italia femeile nu sunt prea solidare sau active civic, mai ales cand e vorba de drepturile lor.Cat despre barbati, am vazut cativa care se amuzau copios de actiune.Dar am vazut si pe unul care spunea ca Berlusconi trebuie sa plece pentru ca "ne face de ras cu acest tip de comportament"..

Ieri a inceput, cu martisorul, saptamana considerata traditional," a femeilor", care se va incheia triumfal si triumfalist in 8 martie.Eu, una, m-am jurat ca nu mai particip la nici o panaghie pe tema "dragele noastre tovarase de viata, voi infrumusetati lumea, sunteti misterul" bla,bla, bla.Si nu mai vreau sa vad femei aplaudand cand asculta"Iubesc femeia...de ti-a fost data tie, ia-o ca-i bunul tau"!!!, fara sa dea importanta mesajului sexist din acest cantec celebru..

Italiencele ne-au dat o lectie.Surorile noastre de ginta latina stiu sa-si apere onoarea,pe cand noi, nu. Noi am stat cu ochii mari la emisiunea in care "la bella rumena", prietena lui Berlusconi, si-a etalat cadourile primite de la acest "om bun, barbat galant", ceea ce Berlusconi este, fara indoiala, dar am privit totul cu detasare,de parca nu ne interesa.Nici asta, nici nimic din ceea ce atenteaza la onoarea femeii in Romania:publicitatea sexista,mass media dezbracata, popularizarea succesului financiar din sex etc.

Dosarele lui Berlusconi declanseaza reactii complexe in Italia si, fie ca va fi condamnat, fie ca nu, este evident ca Italiei ii pasa de onoare.Noi, in Romania, am uitat cu totul de ea..

Un comentariu:

Bibliotecaru spunea...

Şi la noi există un astfel de protest, ba încă e mediatizat pe toate canalele în mod excesiv. Se numeşte divorţul lui Iri de Moni (sau invers).